Studenten die in de eerste fase van een bacheloropleiding (of van een schakelprogramma) geen 30% studie-efficiëntie behalen (18 van de 60 studiepunten), kunnen zich vanaf het academiejaar 2015-2016 gedurende één academiejaar niet meer voor dezelfde opleiding inschrijven aan de KU Leuven. Dat heeft de Academische Raad van de KU Leuven vandaag unaniem beslist.

"De beslissing is genomen op grond van de vaststelling dat een student met minder dan 30% studie-efficiëntie bijna geen kans maakt om in de aanvangsopleiding ooit met succes af te studeren", klinkt het in een persbericht. "De KU Leuven wil ook de verantwoordelijkheid opnemen voor de toekomst van deze studenten door te voorkomen dat ze hun resterende leerkrediet opgebruiken binnen een traject dat hen geen toekomst biedt.

Deze studenten kunnen met hun resterende leerkrediet een andere opleiding volgen aan de KU Leuven, die beter past bij hun talenten en interesses; of ze kunnen zich heroriënteren naar een opleiding van een andere instelling van het hoger onderwijs binnen of buiten de Associatie KU Leuven. Voor studenten die bijzondere individuele omstandigheden kunnen inroepen, zoals een ongeval, ziekte of overlijden in de familiale sfeer, is een uitzonderingsprocedure voorzien."

"Deze maatregel past in de inspanningen die alle opleidingen van de KU Leuven leveren om transparant te zijn over wat hun wetenschapsdomein inhoudt en hoe zij studenten daarin inleiden. Bedoeling is om de inzet van studenten te complementeren met een adequate oriëntering vanuit de opleidingen. Zo blijft de KU Leuven alle studenten begeleiden, en in het bijzonder de sociaal kwetsbare studenten, om in het eerste jaar minstens de drempel van 30% te halen."

De maatregel wordt onderdeel van het Onderwijs- en Examenreglement van de KU Leuven en is voor het eerst van toepassing op studenten die zich inschrijven voor het academiejaar 2015-2016. (KUL)