U bent hier

Kwartaalvoorschotten btw afgeschaft

Vlaanderen
20.01.2017 - 02.14u
Door: Herman Gezelle

Vandaag moet een belastingplichtige die kiest voor een btw-aangifte per kwartaal ook kwartaalvoorschotten betalen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil die vanaf april afschaffen in het kader van een verdere vereenvoudiging van de btw-regelgeving en -administratie.

"We verlichten de administratieve druk voor de belastingplichtigen en de fiscale administratie", aldus de minister. "Bovendien worden belastingplichtigen die hun btw maandelijks of per kwartaal aangeven op gelijke voet behandeld."

Uiterlijk op de 20e dag van de tweede en derde maand van elk kwartaal moet er nu telkens een voorschot van een derde van de verschuldigde btw van het vorige kwartaal worden betaald.

Dat geldt ook voor ondernemingen die slechts enkele facturen op jaarbasis hebben en soms voorschotten betalen voor een kwartaal waarin ze geen verkoopfacturen aangeven en dus geen btw verschuldigd zijn.

"Door de kwartaalvoorschotten af te schaffen, is dat probleem opgelost", zegt Van Overtveldt.

Om de kwartaal- en de maandaangevers op gelijke voet te behandelen, zal de kwartaalaangever wel uiterlijk op 24 december van het kalenderjaar verplicht zijn een voorschot te betalen op de belasting die hij verschuldigd is over zijn handelingen van het vierde kwartaal van hetzelfde jaar.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto