Zowat 120 lokale radio's hebben bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift ingediend tot vernietiging van de essentie van het nieuwe radiodecreet van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld).

De lokale radio's hebben het verzoekschrift eind vorige week ingediend. Ze hadden hun ongenoegen en bezorgdheid al eerder laten blijken, maar kregen naar eigen zeggen vooralsnog geen gehoor bij het kabinet van de minister.

De radio's vragen in eerste instantie de schorsing, finaal de vernietiging van een aantal amendenten in het decreet.

Ze zijn het er niet mee eens dat de uitzenderkenning de nationale en regionale zenders voor de komende 4 jaar automatisch wordt verlengd, om de overstap van uitzenden via FM naar het digitale DAB+ mogelijk te maken, terwijl dat voor lokale radio's niet het geval is. Discriminatie, hekelen ze.

"Meer dan een hobbyclub"

Ook vechten ze het verbod aan op de samenwerking tussen lokale radio's. Een samenwerking die "momenteel perfect legaal is en na de vorige vergunningsronde nog werd aangemoedigd door de verplichting te schrappen om nog echt lokale programma's te brengen."

De lokale radio's zeggen dat ze met het verzoekschrift bij het Grondwettelijk Hof een duidelijk signaal willen geven dat hun sector "intussen meer is dan een hobbyclub die wat muziek uitzendt". Ze hopen "op een constructieve oplossing".

Wanneer de zaak behandeld wordt, is nog niet bekend. (belga)

Omroepdecreet blijft een klucht

De klucht die al sinds 1982 (35 jaar) Vlaanderen's omroepland overheerst, lijkt dus nog niet aan een einde te komen.  Het omroepdecreet is een lachertje.  De ene radio voldoet wel en brengt lokaal nieuws, de andere niet. 

Ook het zendbereik van 8 km straal geeft helemaal géén voldoende zendcomfort in eigen streek.  Waalse erkende zenders storen tot in Neteland en de Kempen.

Wordt vervolgd.