"We zitten met vier grote banken in België, dat is er minstens één te veel." Dat zegt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, in een interview op Kanaal Z dat morgen wordt uitgezonden. De gouverneur antwoordde hiermee op de vraag hoe hij het Belgische bankenlandschap binnen een vijftal jaar ziet evolueren.

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank. © belga. "Op de Belgische markt is een concurrentieslag aan de gang inzake hypotheken en leningen aan bedrijven, waardoor de marges van de banken onder druk staan", verwijst Coene naar de strijd om inkomsten. Daarnaast ziet hij ook een probleem van te hoge kosten.

Belgische banken houden zich sinds de financiële crisis van 2008 niet langer bezig met buitenlandse activiteiten, maar hebben vaak nog de personeelsstructuur van toen ze wél buitenlandse activiteiten hadden. Toch moet er niet direct gevreesd worden voor een ontslaggolf. "Door de babyboomgeneratie is het perfect mogelijk om mensen die op pensioen gaan, niet te vervangen. Maar ook de informatiesystemen die elk van die banken moeten aanhouden, zijn te duur. Banken zouden dus beter fuseren of door buitenlandse partijen worden opgekocht", luidde het.

Levensvatbaar

Ook over de kleine banken toonde de gouverneur zich kritisch. Ook die zijn in België met relatief veel. "Vraag is of die allemaal even levensvatbaar zijn", aldus Coene.(vrt)