Naar aanleiding van het ‘masterplan kerkhoven’ is het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg in 2012 gestart met het plaatsen van luifels op de kerkhoven. Deze fungeren als overdekte afscheidsruimte. Bedoeling was om elk jaar een luifel te plaatsen op één kerkhof.

Zo kwam er reeds een overdekte afscheidsruimte op de kerkhoven in Heist-centrum, Wiekevorst, Heist-Goor, Pijpelheide en Schriek.

In 2017 worden echter twee luifels geplaatst: op het kerkhof in Booischot en in Itegem. De montage gebeurt volgens onderstaande planning, afhankelijk van de weersomstandigheden:

• Dinsdag 28 februari: voormontage luifelstructuur Itegem met 50 tons kraan; de dakdelen en kolommen worden op de parking voor het kerkhof in elkaar gezet.

• Woensdag 1 maart: voormontage luifelstructuur Booischot met 50 tons kraan; de dakdelen en kolommen worden deels op de stoep/fietspad in elkaar gezet.

• Donderdag 2 maart: montage luifelstructuur Itegem (voormiddag) + montage luifelstructuur Booischot (namiddag) met spectaculaire 400 tons kraan. -Een luifel weegt ongeveer 10 ton.

Impact op het verkeer

Itegem • Voormontage: beurtelings verkeer is mogelijk. • Montage: de Kerkstraat wordt volledig afgesloten tussen de Rozenstraat en de Heksestraat. Er wordt een omleiding voorzien voor alle verkeer via Rozenstraat, Leliestraat, Heksestraat en omgekeerd.

Booischot • Voormontage: beurtelings verkeer is mogelijk als de auto’s over de parkeerstrook rijden aan de overzijde van het kerkhof. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst. • Montage: de Dorpstraat wordt volledig afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien voor alle verkeer via Ijzerenweg – lichten Hulshout – Hulshoutsesteenweg – Herentalsesteenweg – Heist-centrum en omgekeerd.

Het gemeentebestuur probeert de resterende afscheidsruimten nog deze legislatuur te plaatsen. Zo zullen er de komende jaren nog luifels geplaatst worden op de kerkhoven in Grootlo (2019), in Hallaar (2019), in Zonderschot (2017-2018 ) en in Heist-station (2018).