Oudjaar en Nieuwjaar staan voor de deur... Ben je van plan om vuurwerk af te steken? Lees dan eerst eens dit artikel. De campagne 'Ik knal zonder vuurwerk' wil jou op een positieve manier een alternatief voorschotelen.

De brandweerzone Kempen en de gemeenten stellen elk jaar vast dat er massaal vuurwerk wordt afgestoken. De dagen nadien ontvangen de gemeenten negatieve reacties van tegenstanders. Er wordt verwezen naar kleine kinderen die 's nachts wakker schrikken, angstige en weggelopen dieren, het brandgevaar, het afval op de straat, ernstige verwondingen,...

De lokale besturen in Neteland handhaven de vrije keuze maar scharen zich wel achter de campagne 'Ik knal zonder vuurwerk' van diverse Kempense gemeenten.

Zwaargewonde in brandweerzone Kempen
Mede dankzij de vzw Help Brandwonden Kids weten we immers dat veilig vuurwerk niet bestaat. Elk jaar raken in ons land tijdens de eindejaarsperiode tientallen mensen ernstig gewond door feestvuurwerk. Ook in de brandweerzone Kempen viel vorig jaar een zwaargewonde te betreuren.

De ernst van de verwondingen varieert doorgaans van beperkte brandwonden tot zware lichamelijke schade die het slachtoffer voor het leven tekent. De helft van de slachtoffers zijn meestal jongeren tussen 10 en 19 jaar, hoofdzakelijk mannen. De meest getroffen lichaamsdelen zijn telkens opnieuw vingers (32%), handen (25%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt ernstige brandwonden op.

Download de affiche
Download daarom de affiche met de slogan 'Ik knal zonder vuurwerk'. Door deze zichtbaar op te hangen, maak jij duidelijk dat je het individueel afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode een slecht idee vindt en zet je hopelijk andere mensen aan tot nadenken.

Naast de affiche roept de brandweerzone Kempen iedereen tijdelijk op om zijn profielfoto op Facebook aan te passen met een selfie, met feesthoedje.

Geld beter besteden
Volgens de brandweerzone Kempen zijn er trouwens veel betere manieren om je geld te besteden dan aan individueel feestvuurwerk. De vzw Help Brandwonden Kids en tal van andere verenigingen die zich inzetten voor slachtoffers met brandwonden kunnen elke gift goed gebruiken. In plaats van je centen letterlijk in de lucht te schieten, steun je er iemand mee die jouw hulp goed kan gebruiken.