Het najaar is weer daar: een geschikt moment voor (her)aanplantingsplannen in de tuin. Nog op zoek naar informatie over geschikte soorten? Neem dan eens een kijkje bij de actie 'Behaag onze Kempen!'.

'Behaag onze Kempen!' is een gemeente overschrijdende sensibiliseringsactie waaraan een bomen- en struikenverkoop gekoppeld wordt. De actie wordt dit jaar voor de 22ste keer georganiseerd en is een initiatief van 26 Kempense gemeentebesturen, IOK en vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt. en Velt.

Vind de ideale haag voor jouw tuin
Om een grotere kans op slagen te hebben is het belangrijk dat je kiest voor soorten die goed gedijen in jouw tuin. Een haag aanplanten? Nog wat ruimte voor fruit-, vruchtbomen of bessenstruiken? Raadpleeg zeker www.iok.be/bok voor informatie over soorten die passen in jouw tuin. Of gebruik de zoekkaart waarmee de ideale haag voor elke tuin kan worden samengesteld.

Ook de aankoop van deze bomen en struiken, kan via 'Behaag onze Kempen'. Er worden inheemse en streekeigen bomen en struiken, fruitbomen, vruchtbomen, kleinfruit, klimplanten, heesters, bloemenzaad, bloembollen, compost en steunpalen aangeboden. Hierbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor autochtoon plantmateriaal. Het hout van de steunpalen is onbehandeld en afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

Nieuw: bijenbosje
De actie probeert mensen aan te moedigen de biodiversiteit van hun tuin te verhogen. Een goede manier om dit te doen is door soorten te mengen. Vanaf dit jaar wordt er daarom een bijenbosje aangeboden.

Voor 5 euro krijg je een perfecte combinatie van planten voor 10 vierkante meter tuin. Soorten mengen kan trouwens ook perfect in een haag, zo is je haag beter bestand tegen ziekten en plagen en heb je een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Dirk Heylen uit Mol: We hebben een gemengde haag met onder andere beuk, haagbeuk, eik, hazelaar, gelderse roos, spork, meidoorn, sleedoorn en liguster. Hierdoor staat de haag bijna het hele jaar in bloei, waardoor het veel bijen aantrekt.
'Behaag onze Kempen' organiseert deze maand ook drie infoavonden op dinsdag 13, donderdag 15 en dinsdag 20 september, respectievelijk in Ravels, Kasterlee en Meerhout. Op deze infoavonden komt u meer te weten over de actie en het aangeboden plantgoed.
Meer info op www.iok.be/bok of bij de milieudienst van de deelnemende gemeenten.

Dirk Heylen uit Mol: Onze appelboom is bijna 50 jaar oud. Ik denk dat we dit jaar zo'n 300 tot 400 kilo appels kunnen plukken. We laten er lekker appelsap van maken.

Wat is inheems? Wat is autochtoon?

Via de actie 'Behaag onze Kempen' kiest u voor inheemse en streekeigen soorten. De organisatoren geven bovendien de voorkeur aan autochtoon plantmateriaal.
Bij fauna en flora van een bepaald gebied spreekt men van inheemse soorten als deze er sinds langere tijd (meestal sinds de laatste ijstijd) van nature voorkomen. De Zomereik is bijvoorbeeld een inheemse boomsoort in Vlaanderen.

Een plant is autochtoon in Vlaanderen, als deze een nakomeling is van planten die zich sinds hun spontane vestiging na de laatste ijstijd altijd natuurlijk hebben verjongd, of die kunstmatig vermeerderd werden met strikt lokaal materiaal. Een zomereik afkomstig uit de Balkan is dus niet autochtoon in Vlaanderen, maar de soort zomereik is hier wel inheems.

Waarom kiezen voor inheemse en streekeigen soorten?

Inheemse en streekeigen soorten gedijen goed op onze zandgronden en in ons klimaat. Bovendien trekken inheemse bomen en struiken meer diersoorten aan. Zo vergroot je de natuurwaarde van je tuin.

Waarom kiezen voor autochtoon plantmateriaal?

Autochtone planten kunnen beter aangepast zijn aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen, ... dan niet-autochtone. Ze hebben zich immers gedurende vele eeuwen aangepast aan de lokale groeiomstandigheden. Deze aanpassingen zijn opgeslagen in het genetische materiaal van de planten en zijn daarom overerfbaar.