Binnen dit en 5 jaar moet België tot de absolute top van Europa behoren op digitaal vlak. Met supersnel vast en mobiel internet, uitsluitend digitale communicatie met de overheid voor wie dat wil en vooral ook regels die de digitale omslag bespoedigen. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) mikt op 50.000 bijkomende jobs.

De Croo spreekt van een enorme economische opportuniteit. Van de 3,8 miljoen jobs die de Europese Commissie tegen 2020 voorspelt dankzij digitalisering, wil de minister voor Digitale Agenda er zoveel mogelijk naar ons land halen. Zelf mikt hij op duizend nieuwe start-ups en vijftigduizend extra jobs.

Zijn actieplan "Digital Belgium", uitgewerkt met een groep toppers uit het veld, moet de voorwaarden scheppen om dat mogelijk te maken. Inclusief vast internet van 1 GB per seconde als norm tegen 2020, België als koploper bij de uitrol van 5G mobiel internet en het dichten van de digitale kloof die vandaag nog bestaat in de samenleving.


"Digitaalvriendelijke wetgeving"

Ook een reeks drempels voor digitalisering moeten dringend weggewerkt, beseft De Croo. De wetgeving moet "digitaalvriendelijker", alle communicatie met de overheid moet digitaal kunnen tegen 2020 en elektronische handtekeningen, aangetekende zendingen en facturen moeten de norm worden.

Binnen dit en twee jaar zullen leveranciers aan de overheid alvast verplicht digitaal moeten factureren, aldus de minister. Hij wil ook nieuwe maatregelen tegen illegaal downloaden, meer aandacht voor cyberveiligheid en privacy én meer en meer dynamische concurrentie in de post- en telecommarkten.

Tot slot moeten digitale start-ups alle kansen krijgen, vindt De Croo. De regering kondigde een tax shelter en lagere loonlasten aan voor beginnende bedrijfjes, net als een reeks fiscale stimuli voor crowdfunding. Ook de aangekondigde aangepaste regels rond nachtwerk voor webwinkels duiken opnieuw op in het plan. (belga/vrt)