Bij een voedselverwerkend bedrijf in Oevel zijn eind november minstens drie mensen bestraald geraakt tijdens radiologische controlewerken door het bedrijf Apragaz. De drie ontvingen een geschatte dosis van een tot twee keer de jaarlijkse dosislimiet voor het publiek. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) schaalde het voorval in op niveau 2 van 7 op de INES-schaal.

Op 26 november voerden radiologen van de Brusselse firma Apragaz controles uit op lasnaden van leidingen bij een Oevelse voedselverwerker, waarvan de naam niet werd vrijgegeven. Voor die controle werd een radioactieve Iridium-192-bron gebruikt, een bèta- en gammastraler, zegt het FANC.

‘De voedingsverwerker had een aannemer in dienst voor controlewerkzaamheden. Zij schakelden een onderaannemer in voor de radiologische aspecten en tussen die twee aannemers is er een coördinatieprobleem geweest’, zegt FANC-woordvoerder Nele Scheerlinck donderdagmiddag.

De aannemer had volgens het FANC nagelaten om bij de preventieadviseur van het voedselverwerkend bedrijf een werkvergunning te bekomen. De radiologen van de onderaannemer waren ook vroeger begonnen met hun werkzaamheden dan was overeengekomen met de aannemer en ze lieten na om de stralingsgevarenzone af te bakenen, waardoor passanten per ongeluk werden bestraald.

‘Eén persoon liep daardoor vermoedelijk een dosis van zo’n 2 millisievert op, twee keer de jaardosislimiet voor het publiek, twee anderen werden vermoedelijk blootgesteld aan 1 millisievert. Een vierde persoon zou een lagere dosis hebben opgelopen’, aldus Scheerlinck nog.

Het FANC werd op 1 december op de hoogte gebracht van het incident, wat te laat is volgens de regels. (vrt)