Tom Boonen maakte op dinsdagnamiddag op een persconferentie bekend dat de Scheldeprijs – de oudste Wielerklassieker van Vlaanderen – in 2017 hoogst uitzonderlijk start in onze gemeente. Hiermee neemt de wielrenner in zijn thuisgemeente eervol afscheid van zijn fietscarrière.

Laatste koers in België

De wedstrijd is meteen ook Tom Boonens laatste koers op Belgische bodem. Als gemeentebestuur zijn we bijzonder trots dat we mogen meewerken aan een afscheid van formaat. De Scheldeprijs is een wielerklassieker met jaarlijks een indrukwekkend deelnemersveld.

De organisatoren wijzigen hoogst uitzonderlijk het vertrekpunt van de wedstrijd van Antwerpen naar Mol voor het afscheid van Tom Boonen. De wielrenner draagt onze gemeente – waar hij opgroeide en school liep – een warm hart toe. Hij laat dan ook weten enorm verheugd te zijn met deze ‘gelegenheidsstart’.

Parijs-Roubaix

Drie dagen na de afloop van de Scheldeprijs wordt Parijs-Roubaix zijn laatste wedstrijd als beroepsrenner. Als gemeentebestuur zijn we enorm blij dat we gastgemeente mogen zijn voor de laatste Belgische rit van Tom Boonen. In samenwerking met de Belgische wielerbond en Flanders Classics maken we er een mooi feest van.

Parcours

De eerste woensdag van april start de Scheldeprijs in het Centrum van onze gemeente om nadien een grote ronde van 50 à 60 kilometer af te leggen. Daarna volgt een passage door het Centrum om dan vanuit Lichtaart het oorspronkelijk traject van de Scheldeprijs op te pikken en koers te zetten richting Schoten. De concrete details over de exacte startplaats en het juiste parcours moeten nog verder uitgewerkt worden.

Scheldeprijs

De Scheldeprijs is de oudste Vlaamse wielerklassieker die traditioneel plaatsvindt op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het startschot vindt normaal gezien plaats aan het MAS in Antwerpen, de aankomst ligt in Schoten. De Scheldeprijs is een wedstrijd voor spurters. Tom Boonen staat twee keer op de erelijst als winnaar. Marcel Kittel is sinds vorig jaar recordhouder met vier zeges.