De Molse Bouwmaatschappij streeft samen met het OCMW, de gemeente Mol en de Energiesnoeiers Zuiderkemepen naar energiebesparingen bij huurders in de wijk Keirlandse Zillen en Egelsvennen. Energieambassadeurs informeren en begeleiden de andere wijkbewoners. Samen focussen ze op verwarmen, verluchten en efficiënt gebruik van elektrische toestellen. Dit project wordt uitgewerkt in nauw overleg met het gemeentebestuur en het OCMW.

Een eerste sessie met het overhandigen van de te gebruiken tools en een eerste kennismaking tussen deelnemers en energieambassadeurs zorgde voor het echte startschot. Dit alles met een biologisch hapje en drankje.

Samen met de wijkbewoners aan de slag gaan om het energieverbruik te verminderen, dat is de doelstelling van het project 'Spaar mee voor een dikkere portemonnee!'.

De Molse Bouwmaatschappij leidt enkele vrijwillige huurders op tot energieambassadeurs. De ambassadeurs zullen via persoonlijk contact andere bewoners informeren over verstandig verwarmen en verluchten maar ook over het gebruik van elektrische toestellen. Bewustmaking vormt immers een eerste stap in gedragsverandering.

Eerste gemeenschappelijke sessie met overhandiging tools en receptie.

Op 8 september 2017 vond de eerste gemeenschappelijke sessie plaats in het Dienstencentrum Ten Hove OCMW Mol. De inschrijvingen waren een succes, 50 gezinnen bevestigden hun deelname aan het energieproject.

Op de startsessie werd er kennis gemaakt met de deelnemende gezinnen en de ambassadeurs. De tools die gebruikt zullen worden gedurende het traject (energiemeter, woonmeter,...) werden overhandigd alsook de eerste nuttige besparingstips. Dit alles samen met een biologisch hapje en drankje.

Samenaankoop energiezuinige elektrische toestellen

Binnen het project wordt er een samenaankoop energiezuinige elektrische toestellen georganiseerd. Oude koelkasten, diepvriezers, wasmachines, ... zijn nefast voor het energieverbruik in vele gezinnen. Een samenaankoop maakt de investering in nieuwe energiezuinige toestellen haalbaar voor de huurders. Op de startsessie konden de geïnteresseerden zich hiervoor al inschrijven.

Samenwerking partners

De Molse Bouwmaatschappij kent als eigenaar van de wijken de huurders en de mogelijke knelpunten. Ze zijn dan ook aanspreekpunt voor bewoners, vrijwilligers en samenwerkende organisaties gemeente, OCMW en energiesnoeiers Zuiderkempen.

De provincie Antwerpen zorgt voor de klimaatsubsidie.

Meer info: Stephanie Van Eycken, stephanie.vaneycken@molsebouwmaatschappij.be, T 014 31 50 70