De N-VA zou op dit moment 39,8% van de kiezers overtuigen. Alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen, geven terrein prijs.



Volgens een peiling van de Franstalige krant La Libre Belgique en de televisiezender RTBF blijven de PS en de N-VA nog steeds veruit de grootste partijen van het land.

De peiling werd afgenomen in de week van 26 november, net na het begrotingsakkoord, bij iets meer dan 3.000 mensen. De foutenmarge bedraagt 3,3%.

Als er komende zondag federale verkiezingen zouden worden georganiseerd, zou de N-VA in Vlaanderen 39,8 pct van de stemmen halen. In vergelijking met de uitslag van de federale verkiezingen van 13 juni 2010, boeken de Vlaams-nationalisten een winst van 12 pct en komen uit op 39,8 pct.

CD&V was vorig jaar nog de tweede grootste partij met 17,3 pct. Voorzitter Wouter Beke zorgde afgelopen zomer voor een doorbraak in de regeringsonderhandelingen door zonder N-VA verder te willen gaan, maar die strategie lijkt hem geen winst op te leveren, wel integendeel: de partij verliest 4,7 pct en strandt op 12,6 procent.

Open Vld geeft 1 pct prijs en komt uit op 12,6 pct, even veel als CD&V dus. Sp.a wordt volgens de peiling met 13,9 procent dan wel de op een na grootste partij, maar boekt nog altijd een verlies van 0,7 pct.

Vlaams Belang zakt onder de psychologische drempel van 10 pct. De partij haalt nog 8,4 pct, tegenover 12,3 pct vorig jaar. Groen! boekt 0,6 pct winst en komt op 7,5 pct uit. LDD kan volgens La Libre en RTBF nog 1,7 pct van het Vlaamse kiespubliek bekoren.

PS verliest meer terrein
Ook in Wallonië verliezen alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. De socialisten van de PS halen nog altijd 35,4% van de stemmen, een verlies van 2,2% ten opzichte van de verkiezingen. Ook de MR verliest 1,4% en houdt nog 20,8% van de stemmen over. cDH, de derde Waalse regeringspartij, verliest eveneens en heeft nog 12,7% van de stemmen.

Ecolo gaat dan weer vooruit, net als het Front National en de Waalse PVDA. De Waalse groen zijn met 14% de derde partij over de taalgrens. Het FDF tenslotte haalt 2,3% van de stemmen.

De Wever en Di Rupo de populairste
De populairste politicus in Vlaanderen is Bart De Wever (N-VA).

Op een verre tweede plaats komt Elio Di Rupo (PS), gevolgd door Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V). In Wallonië is Di Rupo de onbetwiste nummer één. Hij laat Joëlle Milquet (CDH), Verhofstadt en Jean-Michel Javaux (Ecolo) ver achter zich. In Brussel haalt Di Rupo het ook, maar dan voor Didier Reynders (MR) en alweer Guy Verhofstadt.

(belga)