Vanaf 11 september starten er grote rioleringswerken aan de Tielensteenweg in Lichtaart, gekoppeld aan een verbreding van het fietspad. Bij werken op zo een belangrijke verkeersader hoort ook een rondleiding, en het is die rondleiding die Bart Van Ossel (N-VA gemeenteraadslid uit Tielen) en Guy Peeters (ondervoorzitter N-VA uit Tielen) de wenkbrauwen deden fronzen: "De officiële omleiding is via de Kaliebaan, maar zeer veel auto's en zwaar verkeer zullen langs Klein Broek rijden, een éénbaansvak dat zeer populair is bij fietsers. Dit gaat problemen geven."

De werken aan Tielensteenweg starten maandag en zullen een groot deel van het schooljaar in beslag nemen. "Dat is toch wel een enorm lange periode, vooral omdat er ondertussen ook nog een hele tijd geen verkeer mogelijk is tussen Lichtaart en Poederlee. Het zijn veel werken die samenkomen en die als gemeenschappelijke factor hebben dat ze allemaal wel erg lang (gaan) duren. Een betere spreiding en strakkere deadlines hadden hier kunnen helpen," aldus Van Ossel.

Naast de lange duur, baart ook de rondleiding N-VA Kasterlee zorgen. De officiële omleiding is langs Kaliebaan-Molenstraat, maar veel sluipverkeer zal de route langs Klein Broek verkiezen. Klein Broek is hier niet voor gemaakt, aangezien het een éénbaansvak is waar veel fietsers komen. Guy Peeters: "Daarom ons voorstel om tijdens de duur van de werken van Klein Broek een eenrichtingsstraat te maken, vanaf de brug van de Kaliebeek. Zo zal deze baan ontzien worden van verkeer dat het niet kan slikken en kunnen de fietsers daar ook met een gerust hart blijven langs rijden."

Een tweede probleem gaat zich voordoen in de Molenstraat. "Daar zijn de sportterreinen, en ondanks herhaaldelijke beloften van het gemeentebestuur om er een grote parking te voorzien en het sportcentrum autoluw te maken, is het verkeer daar nog steeds een chaos.

Daar gaat nu nog eens al het (zwaar) doorgaand verkeer tussen Lichtaart en Tielen bij komen, net in het volle sportseizoen, dus veel fietsertjes die vanuit Tielen en Lichtaart tussen al het verkeer door naar hun training en wedstrijd gaan moeten laveren. Het gemeentebestuur moet deze omleiding dringend herzien en de chaos aan de Molenstraat aanpakken, desnoods met een tijdelijke parking op het braakliggend terrein daar vlak naast," aldus Van Ossel. (pp)