Yoleen Van Camp en Paul Van Miert reageren op de actie van de sp.a. tegen het busvervoer. "Vreemd dat sp.a dinsdagmorgen op de Grote Markt in Herentals actie voert tegen busplan Kempen, dat inhoudt dat onze regio dit jaar nog nieuwe bussen krijgt. Hieronder leest u wat er precies (niet) van aan is en waar de communicatie van de sp.a niet strookt met de werkelijkheid."

Geen rommelbussen

"Vanaf woensdag 1 februari wordt de beslissing van De Lijn om haar rommelbussen in de Kempen te concentreren van kracht" “met schattingen die variëren van 200 tot 400 van de 570 bussen in de vloot van De Lijn” -Vlaanderen heeft nog nooit zoveel geïnvesteerd in nieuw rollend materieel voor De Lijn (van 190 naar 230 miljoen euro).

Al die nieuwe bussen zijn bovendien nog nooit zo groen en duurzaam geweest, want deze Vlaamse regering heeft radicaal gekozen voor een groen aankoopbeleid. En ook onze Kempen varen daar – letterlijk – wel bij. Nog dit jaar worden de nieuwste modellen (zogenaamde Euronorm 6 bussen) in onze regio uitgerold – een forse vooruitgang tegenover de bussen die vandaag rondrijden. In de loop van dit jaar zullen onze Kempense busreizigers dus een pak beter af zijn dan vandaag.

Vanaf maart

De bestelling komt pas vanaf maart binnen en ondertussen voerde de stad Antwerpen een lage-emissiezone in, waardoor daar geen Euro 2 bussen meer mogen rijden. In totaal gaat het om 70 bussen die uit Antwerpen moeten vertrekken en over de rest van Vlaanderen ingezet zullen worden. Daardoor kunnen de nieuwste modellen nog niet ingezet worden en dienen EEN PAAR huidige bussen TIJDELIJK (voor een paar maanden) door oudere, Euronorm 2 bussen vervangen te worden, als overgangsperiode.

Specifiek gaat het over 7 bussen voor de Kempen. Dit wist Marc Descheemaecker, voorzitter van de Raad Van Bestuur van De Lijn, zaterdag te melden op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Herentals. De bang- en stemmingmakerij dat alle “rommelbussen” voorgoed naar de Kempen zouden komen en op onze regio worden geconcentreerd, wordt dus weerlegd door de naakte feiten.

Waar de cijfers gehaald worden

Waar de cijfers en beweringen van de sp.a vandaan komen, is een raadsel. Uit de mouw, komt allicht het beste in de buurt.  "Ook wie op het platteland woont heeft recht op schone lucht en moderne bussen."

Klopt, daarom dat we vanaf maart spiksplinternieuwe bussen krijgen, dankzij de extra investeringen in nieuw rollend materieel die minister Weyts heeft gerealiseerd.

Conclusie

Van de 70 bussen die vanaf 1 februari stad Antwerpen niet meer mogen binnenrijden, komen er slechts 7 TIJDELIJK (voor een paar maanden) naar de Kempen. Deze 70 bussen zullen vanaf maart stelselmatig vervangen worden nieuwe Euro-6-normering bussen, de meest groene en milieuvriendelijke bussen ooit in Vlaanderen, met dank aan minister Weyts. 

Mocht sp.a in de vorige Vlaamse regeringen, waar ze steeds mee deel van uitmaakten en waar ze vaak ook de minister van Mobiliteit hebben geleverd, evenveel energie hebben gestoken in het investeren in nieuw rollend materieel dan in hun huidige klaagzang en hun ludieke acties, dan zouden er nu waarschijnlijk in heel Vlaanderen en dus ook in de Kempen al geen Euronorm 2 bussen meer rondrijden."