N-VA Herentals agendeert op de OCMW-raad van dinsdag een voorstel om een aantal vergoedingen voor OCMW-raadsleden te halveren. In tijden van crisis is het aan politici om het goede voorbeeld te geven en in de eerste plaats te besparen op zichzelf. De besparing levert de komende vijf jaar maar liefst 80.000 euro op. De N-VA rekent dan ook op de enthousiaste steun van meerderheidspartijen sp.a en CD&V.

OCMW-raadsleden ontvangen een vergoeding voor hun inzet in de OCMW-raad. Daarnaast zetelen een aantal OCMW-raadsleden nog in afgeleide OCMW-organen. Zo is er het Vast Bureau of dagelijks bestuur van het OCMW, en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst dat steundossiers behandelt. Zowel in de OCMW-raad zelf, als in het Vast Bureau en het Bijzonder Comité liggen de vergoedingen op het wettelijke maximumbedrag van 200 euro. Voor de N-VA mag dit heel wat minder zijn.

Vergoedingen halveren

De N-VA stelt voor om de vergoedingen voor het Vast Bureau en het Bijzonder Comité te halveren. OCMW-raadslid Pieter Laureys: “In tijden van besparingen verwacht de N-VA dat politici het goede voorbeeld geven, en zeker de OCMW-raadsleden. Gemeenteraadsleden ontvangen voor een commissievergadering ook maar een half presentiegeld, en terecht. Er is dus geen enkele reden waarom dit niet zou gelden voor de OCMW-raadsleden in het Vast Bureau en het Bijzonder Comité.”

Besparing van 80.000 euro

Het N-VA-voorstel levert een maximale besparing op van 16.000 euro per jaar of maar liefst 80.000 euro de resterende vijf jaar van deze legislatuur. Het geld dat op die manier bespaard wordt, kan meteen een sociale bestemming krijgen. “Armoede bij kinderen is bijvoorbeeld een steeds groter wordend probleem. Het vrijgekomen geld zou meteen goed geïnvesteerd zijn. Ik kan me dus niet voorstellen dat sociaal voelende partijen als sp.a en CD&V op de OCMW-raad van dinsdag ons voorstel niet met volle overtuiging mee zullen goedkeuren,” besluit Pieter Laureys.