Op de komende gemeenteraad van dinsdag 2 juli lanceert de N-VA een voorstel om de leegstand in de Herentalse winkelstraten aan te pakken. Gemeenteraadslid Axana Ceulemans: “Met een huursubsidie voor startende ondernemers kunnen we handelaars overtuigen om zich te vestigen in leegstaande handelspanden in het centrum. Hiermee geven we de Herentalse middenstand een duw in de rug. In Turnhout bleek dergelijke huursubsidie alvast een groot succes.”

Leegstand = verloedering

De N-VA stelt voor om startende ondernemers gedurende drie jaar een huursubsidie te verlenen wanneer ze zich vestigen in een leegstaand handelspand in het centrum van Herentals, Noorderwijk of Morkhoven. “Een snelle telling leert dat alleen al in de Zandstraat, de Bovenrij, de Markt en het Hofkwartier op dit moment meer dan 20 handelspanden leeg staan. Dit geeft al snel een verloederde indruk en brengt het hele centrum in een negatieve spiraal. Elke partij in Herentals is voor een bloeiend handelscentrum. De N-VA voegt alvast de daad bij het woord en onderneemt met dit voorstel actie”, aldus nog Axana Ceulemans.

Huursubsidie in Turnhout een succes

Dergelijke huursubsidie hoeft de stad ook niet veel te kosten. Eventueel kan overwogen worden om een deel van de subsidie terug te laten betalen eens de eerste moeilijke jaren voor een startende ondernemer achter de rug zijn. In Turnhout kregen een paar jaar geleden dankzij een gelijkaardige huursubsidie verschillende handelspanden nieuwe huurders. Enkele straten leefden opnieuw op. Dit moet ook in Herentals kunnen! De N-VA vraagt alvast dat haar voorstel voor advies en ernstig debat wordt overgemaakt aan de Herentalse middenstandsraad en vervolgens aan de bevoegde gemeenteraadscommissie.