Chemicus Ben Feringa bouwt motoren en machines op nanoschaal. Die kunnen ooit dienen in bijvoorbeeld zeer nauwkeurige medicijnen, nano-pacemakers of zelfhelende materialen. Zijn baanbrekende werk wordt nu bekroond met de Solvay-Prijs.

Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen) is een pionier op het gebied van moleculaire motoren. In 1999 presenteerde hij 's werelds eerste synthetische moleculaire motor. Twaalf jaar later liet hij – opnieuw in wereldprimeur – een wagentje met vierwielaandrijving van amper enkele nanometer groot (een nanometer is 0,000 000 001 meter) rijden over een koperoppervlak.

Moleculaire apparaatjes zouden geneesmiddelen via de bloedbaan naar een heel specifieke plaats in het lichaam kunnen transporteren. Denk aan een antibioticum of antitumormiddel dat werkt in een infectie of een tumor maar gezonde weefsels met rust laat.

"Maar voor we zo ver zijn, moeten we de moleculaire motoren nog beter begrijpen", relativeert Ben Feringa. "En dat kan enkel door ze te bouwen en ermee te experimenteren, om dan te zien: wat kunnen we hiermee? Vergelijk het met de gebroeders Wright. Zij lieten met hun zelfgebouwd vliegtuigje als eerste zien dat mensen kunnen vliegen.

Andere pioniers gingen verder op die kennis, en tegenwoordig vliegen we de wereld rond alsof het niets is. Wij lieten als eerste zien dat je beweging op nanoschaal kunt controleren. Voorlopig kunnen we daar nog niets concreet mee, maar de kennis dat ons lichaam en de natuur dankzij vergelijkbare (natuurlijke) motortjes bestaan, stelt me gerust dat we ontzettend veel revolutionaire materialen en toepassingen gaan ontwikkelen." Bron EOSLees verder in EOS hier.