Natuurpunt Markvallei wil geen megastallen in de vallei van het Merkske. Mede op vraag van Natuurpunt Markvallei heeft de rechter een vergunning voor de bouw van een megastal in de vallei van het Merkske geschorst tot een uitspraak ten gronde volgt over de vernietiging van de vergunning.

Ongeschonden vallei

"Bij deze willen we duiden waarom Natuurpunt Markvallei zich verzet tegen de komst van megastallen in deze prachtige, nog ongeschonden vallei. De inplanting van de bewuste stal situeert zich in de vallei van het Merkske. De bestemming van deze gronden is landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Dat betekent dat in deze vallei rekening moet gehouden worden met de schoonheidswaarde van het gebied, een redenering die ook de rechter volgde", zegt Drej Oomen, woordvoerder van Natuurpunt Markvallei.  

Natuurpunt Markvallei is van oordeel dat in de vallei van het Merkske zo snel mogelijk een stand-still moet worden ingevoerd voor de bouw van megastallen. De overzijde van de straat Hal (noordkant) werd door de Vlaamse overheid ondertussen herbevestigd als landbouwgebied, de bewuste zuidkant van deze weg werd niet herbevestigd."

Niet-grondgebonden landbouw weren

"In het het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad, staat duidelijk dat niet-grondgebonden landbouw (een megastal als deze) moet geweerd worden in deze beekvallei. Ook in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is voorzien dat de beekvallei van Het Merkske een nieuwe bestemming moet krijgen via de opmaak van een GRUP.

In het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is er duidelijk de intentie om natuur meer kansen te geven. We merken nu dat men nog snel probeert om de planningsprocessen te dwarsbomen door aanvragen in te dienen voor grote stallen. Eens de agro-industrie een poot in deze vallei heeft, is het hek van de dam, vrezen we. Hier heeft de rechter terecht een stokje voor gestoken."

Natuurpunt Markvallei is niét tegen grondgebonden landbouw met weilanden of graslanden in dit gebied. Hier heeft de landbouw behoefte aan en dit kan perfect. We hopen dat zo snel mogelijk initiatieven worden genomen om een GRUP op te starten en dat men in tussentijd de stand still respecteert zodat het planningsproces van de overheden haar weg kan gaan."

foto: natuurpunt markvallei/Nnieuws.be