Maandag werd in Grobbendonk de Netedag georganiseerd. Verschillende partijen zoals Boerenbond, Natuurpunt, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de vzw Kempens Landschap zetten hun schouders onder een gebiedsgericht toekomstproject voor de vallei van de Kleine Nete.

Ook het Vlaams Gewest (minister Joke Schauvliege), de provincie Antwerpen (gouverneur Cathy Berx) en de gemeenten langs de Kleine Nete tussen Kasterlee en Lier ondertekenden de intentieverklaring. Die ondertekening gebeurde op het kasteel d'Ursel in Grobbendonk.

De vallei van de Kleine Nete is een belangrijke openruimtestructuur voor Vlaanderen. De vallei ligt in een dicht bevolkt gebied met een sterk verspreide bebouwing. De open ruimte is zeer gefragmenteerd en staat onder druk. Verstedelijkingsprocessen versnipperden landbouw-, natuur- en bosgebieden zeer sterk.

Om de effecten van klimaatverstoring in de toekomst op te vangen, engageren de ondertekenaars van de intentieverklaring zich voor de uitbouw van een veerkrachtig valleisysteem.

Foto's: Marcel Nelis/Nnieuws.be