Volgende week (vanaf dinsdag 31 maart) kunnen de inwoners van Herselt terecht op hun nieuwe containerpark. Op zaterdag 28 maart staan de deuren van het containerpark open en kunnen de Herseltenaren al een kijkje nemen en een rondleiding volgen. Met de opening van dit containerpark zet Herselt een grote stap op vlak van efficiënt en duurzaam afvalbeleid.


Het nieuwe containerpark ligt vlak naast het oude en werd uitgebreid en gemoderniseerd.

De oppervlakte verdubbelde en het park is opgedeeld in twee delen, een deel voor de niet-betalende en een deel voor de betalende afvalsoorten. In het eerste gedeelte kunnen de gratis afvalsoorten afgeleverd worden. Op het betalende gedeelte zijn er twee weegbruggen. De betalende afvalsoorten worden gewogen en per gewicht aangerekend.

Geen extra kaart voor toegang en betalen
Bezoekers krijgen enkel toegang tot het park met hun elektronische identiteitskaart (eID). Herseltenaren die niet beschikken over een Belgische eID, kunnen een chipkaart aanvragen bij de milieudienst. De betaling gebeurt met deze eID en een daaraan gekoppeld saldo. Het opladen van de elektronische identiteitskaart kan op het containerpark met Bancontact. Op het gemeentehuis kan de identiteitskaart met cash worden opgeladen.

Het containerpark is enkel toegankelijk voor inwoners en mensen met een eigendom in Herselt. Zelfstandigen en eigenaars van bedrijven (met exploitatie in Herselt) kunnen afval brengen als dat qua hoeveelheid en samenstelling vergelijkbaar is met huishoudelijk afval.


Dagelijks beheer
IOK Afvalbeheer voert het dagelijkse beheer van het Herseltse containerpark, sinds 1 maart 2014. Op vraag van de Kempense gemeenten startte IOK Afvalbeheer in 2003 al met de voorbereidingen voor een intercommunaal beheer van de containerparken. Een gemeenschappelijke aanpak maakt het mogelijk heel wat schaalvoordelen te realiseren.

Bijvoorbeeld gezamenlijke aanbesteding en afvoer van de deelstromen, poolvorming van de containerparkwachters en een permanente vorming van deze parkwachters. Mol was in 2005 de eerste gemeente die het dagelijks beheer van hun twee containerparken overdroeg aan IOK Afvalbeheer.

Snel volgden anderen zodat IOK Afvalbeheer momenteel voor 20 gemeenten 18 containerparken beheert. Onze containerparkwachters zijn dus dagelijks in de weer voor meer dan 380.000 inwoners of 75% van de Kempense bevolking. Ze hebben een niet te onderschatten ambassadeursrol, zeker als u weet dat elke Kempenaar gemiddeld 2 keer per jaar het containerpark bezoekt. Ongetwijfeld vaker dan het gemeentehuis. Foto's A. Van Rompaey/NNieuws.