Gisteravond nam de gemeenteraad akte van het bestek voor het nieuwe zwembad en nu zullen de 4 geselecteerde kandidaten het bestek ontvangen.  Op basis van dit bestek kunnen zij starten met het ontwerp van het zwembad en dus ook met de opmaak van de offerte. Deze moet ingediend worden uiterlijk 16 november 2015.

Vanaf dan start een periode waarin de offertes geanalyseerd worden, gevolgd door intensieve onderhandelingen met de verschillende kandidaten om zo te komen tot een contractbespreking en ten slotte tot een gunning.

Dit wordt vermoedelijk gerealiseerd tegen midden 2016. Nadien wordt er een bouwtijd van ongeveer twee jaar verwacht, waardoor de opening van het nieuwe zwembadcomplex rond midden 2018 ingepland kan worden.

De private partner aan wie deze opdracht gegund wordt, staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe zwembad (ook wel DBFMO genoemd).

Het zwembadcomplex dat door deze private partner ontworpen wordt, zal minstens voorzien zijn van een sportzwembad (17 m op 25 m) dat als wedstrijdbad moet fungeren, een uitgebreide peuter- en kleuterzone (120 m²), een instructiebad (135 m²), een aangepaste duikzone en een recreatiezwemzone.

Dit alles in een mooi geïntegreerd geheel op maat van Heist-op-den-Berg. De private partner kan bovenop dit verplichte programma van eisen nog eigen aanvullingen doen om de aantrekkelijkheid van het complex te verhogen. De komst van dit complex betekent ook de sluiting van de twee bestaande zwembaden (Heist-centrum en Itegem).

De Vlaamse Overheid heeft eerder aangekondigd dat ze dergelijke nieuwbouwzwembadprojecten tevens in de toekomst wil ondersteunen door middel van subsidies.

Ook op dat vlak heeft Heist-op-den-Berg niet stilgezeten. Er is heel wat voorbereidingswerk rond die nieuwe projectoproep gedaan en dit vooral door overleg met de overheid en de betrokken instanties, waardoor de gemeente zeer goed geïnformeerd is op dat vlak.

De timing van de oproep én de timing van het proces dat de gemeente volgt in de realisatie van het zwembad, maakt dat het dossier sterk onderbouwd en heel concreet gemaakt kan worden, iets wat bij de vorige projectoproep niet mogelijk was.

De gemeente koestert dan ook een grote ambitie om bij die volgende projectoproep voor de ondersteuning van nieuwbouwzwembadprojecten, die verwacht wordt midden 2016, subsidies binnen te halen.