100 km nieuwe trajecten en 50 extra knooppunten op nieuwe fietskaart Kempen.

De Kempen zijn de populairste fietsregio van de provincie Antwerpen. In 2016 fietsten er 5,3 miljoen mensen langs de groen-witte bordjes van het knooppuntennetwerk. Dat heeft nu een stevige opknapbeurt gekregen. Het netwerk in de Kempen is groter, veiliger en nog leuker geworden, met meer dan 100 kilometer nieuwe trajecten en maar liefst 50 nieuwe knooppunten.

In 2014 voerde Toerisme Provincie Antwerpen de laatste kwaliteitscontrole van het Kempense fietsknooppuntennetwerk uit. Nu, drie jaar later, kreeg na intens overleg met lokale besturen, wegbeheerders en natuurlijk de fietsers zelf het hele netwerk een grondige opknapbeurt. Dat resulteerde in een nieuwe fietskaart en heel wat nieuwe routebordjes.

Veiligheid en comfort

Voor de nieuwe fietskaart staan veiligheid en fietscomfort voorop. Zo wordt een gevaarlijk kruispunt in Lille vermeden. Ook aan de bezienswaardigheden is gedacht. De dorpskernen van o.a. Dessel en Laakdal liggen voortaan op het netwerk, net als enkele toeristische trekpleisters, zoals Perron Noord in Brasschaat. Verder kwamen er vlottere verbindingen met de naburige netwerken in Scheldeland, Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant (NL).

In totaal gaat het om 100 kilometer extra trajecten, 50 gloednieuwe knooppunten en maar liefst 1300 nieuwe bewegwijzeringsborden.

Fietsers zullen niet verloren rijden: op het terrein verduidelijken opvallende oranje borden met detailkaartjes de gewijzigde situatie.

Grote toeristische troef

Het fietsknooppuntennetwerk is een van de grootste toeristische troeven van de Kempen. Gedeputeerde Bruno Peeters legt uit: "Vorig jaar reden er 5,3 miljoen mensen langs het fietsknooppuntennetwerk in de Kempen. Zij besteedden voor ruim 50 miljoen euro aan eten, drinken en overnachtingen. Met deze nieuwe fietskaart willen we mensen blijven overtuigen om de Kempen op de fiets te komen ontdekken. Het is belangrijk om het netwerk regelmatig aan te passen aan de veranderende omstandigheden, waarbij we rekening houden met de feedback van onze gebruikers. Ook met infrastructuurwerken en de stijgende populariteit van de elektrische fiets houden we op deze nieuwe kaart rekening."

Fietskaart: informatie en inspiratie

De nieuwe fietskaart Kempen geeft een up-to-date en gedetailleerd overzicht van alle knooppunten en trajecten. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via de fietsostrades staan erop aangeduid. De tientallen attracties langs het netwerk - van bezoekerscentra tot uitkijktorens - maken van je fietstocht een belevingsvolle trip.

Honger of dorst onderweg? De kaart vermeldt heel wat 'lekkere' haltes. De 180 'Fietsers Welkom' horecazaken vergasten je op een streekbiertje en veel Kempense gezelligheid. Fietsen de kinderen mee? Trakteer ze op een fruitsapje uit de automaat of een ijsje op de boerderij.

De fietskaart Kempen is te koop (9,95 euro) bij de toeristische infokantoren in de Kempen en bij Standaard Boekhandel.

Online bestellen kan op www.kempen.be.

Op www.routedokter.be staan handige kaartjes met de belangrijkste wijzigingen, geordend per gemeente.

Populaire routeplanners als www.fietsnet.be, www.routeyou.com, www.vlaanderen-fietsland.be, www.route.nl en www.falk.nl beschikken over de nieuwste data.