Betere voorzieningen voor de zachte recreant in het groendomein.

In Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg valt heel wat te beleven voor jong en oud.

Een wandeling langs één van de vijf gemarkeerde wandelroutes, voert je door een lappendeken van landschappen en toont je wat De Averegten te bieden hebben. Om tegemoet te komen aan het toenemend aantal bezoekers werd er gezocht naar nieuwe mogelijke routes voor zowel fietsers als wandelaars.

Momenteel zijn fietsers toegelaten op een gedeelte van de rode route. Vanaf augustus 2014 kunnen fietsers de volledige rode route die het domein omcirkeld volgen.

Het domein zal dan ook vanaf de parking Boerderij aan de Langendijk toegankelijk zijn voor fietsers. Het erf van de boerderij blijft wel fietsvrij.

Een bijkomende fietsparking wordt voorzien zodat fietsers gemakkelijk hun fietsen kunnen stallen als ze de boerderij willen bezoeken. Voor kinderen wordt er een tractor als speelelement geplaatst bij de boerderij.

Ook vanaf de Vogelzangstraat in Itegem zullen fietsers het domein zowel links als rechts in kunnen rijden.

Voor de wandelaars worden een aantal bijkomende routes voorzien zodat zij aangenaam en rustig kunnen blijven wandelen in het domein. Ter hoogte van de hertenweide komt een doorsteekpad richting boerderij dat enkel toegankelijk zal zijn voor wandelaars.

In 2015 zal de groene toegankelijke (rolwagen)route een nieuwe verbinding krijgen waardoor er twee extra wandellussen ontstaan. In Hallaaraard wordt de rode route die nu gelijk loopt met de straat verlegd naar de naastliggende weide. Op deze manier hebben wandelaars niet langer hinder van het verkeer.

Wandelaars met aangelijnde honden volgen de rode route (3,5 km met een mogelijke verlenging van 1,5 km). Aan de centrale parking is er een omheinde speelweide voorzien waar honden vrij mogen ravotten.

Joggers kunnen hun individueel trainingsprogramma blijven uitstippelen op het looppad. Deze omloop met een lengte van 3 km werd aangelegd op het bestaande dolomietenpad en volgt ook de rode route. Het startbord met raadgevingen en opwarmingsoefeningen staat aan de centrale parking.

De huidige fit-o-meter wordt afgebroken en vervangen door een alternatief.

Nieuwe infoborden

De plattegronden op de infopanelen aan de verschillende ingangen van het domein zullen aangepast worden en in het domein komen er nieuwe bordjes die aangeven wat mag en wat niet mag.

Gedeputeerde Bruno Peeters is tevreden: “We zijn ervan overtuigd dat de verschillende recreanten; zowel fietsers, joggers als wandelaars; hoffelijk zullen omgaan met de nieuwe situatie. Zo blijft het voor iedereen nog heerlijker vertoeven in het domein, zeker met dit prachtige zomerweer!”

Foto : Wandelaars - Copyright: W. Pattyn