Gratis e-boekenkaart in de bib in ruil voor jouw mening

Sinds juni kunnen smartphone- en tabletgebruikers gebruik maken van de app ‘e-boeken in de bib’. De bib is nu op zoek naar e-lezers die hun ervaringen met deze app willen delen. Voel jij je geroepen om de app voor ons uit te testen, of heb je al ervaring met de e-boekenapp en wil je graag onze vragenlijst invullen? Meld je dan aan de onthaalbalie. Je krijgt dan een gratis e-boekenkaart én de vragenlijst om in te vullen. Indien je dat wenst, helpen we je graag op weg met je tablet.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Voordracht: collaboratie en repressie tijdens en na WO2

Op 28 oktober kan je in de bib om 20u aansluiten bij een voordracht over collaboratie en repressie in onze streken tijdens en na WO2. Collaboratie en repressie behoren tot de best bestudeerde thema’s in de academische historiografie. Toch blijven vele mythen voortleven doordat deze geschiedenis een grote impact heeft gehad op de naoorlogse samenleving. Vooral de collaboratie van het Vlaams-nationalisme heeft tot beroering geleid. Deze voordracht focust zich daar op. Wat waren de beweegredenen om te collaboreren? Welke vormen nam de collaboratie aan? Wat was de verhouding tot de nationaal-socialistische ideologie? Hoe is de collaboratie behandeld in de naoorlogse rechtspraak? Was de repressie anti-Vlaams? Spreker Bruno De Wever is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent waar hij hedendaagse geschiedenis en publieksgeschiedenis doceert. Inschrijven om de voordracht bij te wonen, kan tot 28 oktober.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Mysterieus bibspel voor kinderen en volwassenen

Alsof je zelf in een boek meespeelt. Dat is deze mysterieuze speurtocht doorheen de verlaten bibliotheek. Kom op woensdag 29 oktober van 19u tot 20.30u zoeken, luisteren, verzamelen, spelen en schuilen. Maar opgelet, onderweg kun je gehinderd worden door een paar bizarre figuren! Kan jij de personages uit dit verhaal helpen of te slim af zijn en kan je jouw zenuwen bedwingen? Dan is dit spel zeker iets voor jou! Dit bibspel is ontwikkeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het wordt gespeeld in duo’s bestaande uit een kind en een volwassene. Vzw Mooss zorgt voor de begeleiding.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Enquête naar arbeidskrachten

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie organiseert een enquête naar de arbeidskrachten. Ook enkele Geelse huishoudens werden geselecteerd om deel te nemen. Deelname aan de enquête is verplicht op basis van het KB van 10 januari 1999. De antwoorden en gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Een afgevaardigde van de Directie zal zich met een legitimatiekaart aanbieden. De betrokken huishoudens werden per brief verwittigd. In Geel gaan de enquêteurs rond vanaf 27 oktober.

meer info: 0800 92 502

Gasthuismuseum neemt deel aan ‘Cultuur van de stilte’

Op zondag 26 oktober luiden tal van initiatieven in Vlaanderen ‘Cultuur van de stilte in’. Dat is een campagne rond de waarde van stilte, rust en ruimte in onze steeds drukkere samenleving. In het Merodegebied kan je dankzij het Europees project Rural Alliances genieten van enkele gratis activiteiten. In onze stad kan je genieten van een begeleid bezoek aan het Gasthuismuseum. Vanaf 1552 deden de Gasthuiszuster Augustinessen hun intrede in Geel. Ze leefden met een strak tijdsschema en droegen orde en stilte hoog in het vaandel. In deze rondleiding kom je alles te weten over de dagindeling van de zusters en de zorgbehandeling van destijds. Het waardevolle patrimonium van het klooster en gasthuis zet de tijd even stil. Speciaal voor ‘Cultuur van de stilte’ organiseert het museum vóór de rondleiding een ontbijt in de kelder van het museum om in stilte te genieten van je ontbijt. De rondleiding met gids is op 26 oktober uitzonderlijk gratis, het ontbijt kost 7 euro. Inschrijven kan via gasthuismuseum@geel.be.

meer info: www.gasthuismuseumgeel.be, www.destillekempen.be

Werken aan Rozendaal

Vanaf maandag 27 oktober tot en met vrijdag 7 november 2014 staan werken gepland in Rozendaal. Tijdens de werken is een omleiding van kracht. De startdatum van de werken is gekozen met het oog op de herfstvakantie en de afwezigheid van schoolverkeer gedurende de eerste week. De aannemer zal op de Rozendaal de klinkers in de rijweg herleggen en dit tussen Antwerpsedries en Gansakker waardoor doorgang niet mogelijk is. Bewoners binnen de werkzone, die geen bewonerskaart hebben, kunnen een tijdelijke parkeerkaart komen afhalen op het stadhuis bij de Infocel technische diensten. Om de omleiding zo vlot mogelijk te garanderen wordt in de Kanunnikkenblok enkelrichting ingevoerd. Voor het overige verkeer is een omleiding voorzien. Het verkeer dat van het station komt wordt omgeleid via Antwerpsedries, Kannunikenblok en Gansakker. Het verkeer komende van Gansakker richting station wordt omgeleid via Nieuwstraat en Stationstraat. Binnen de werkzone geldt een parkeerverbod. Het stadsbestuur maakt van de werken gebruik om ook het putdeksel ter hoogte van Rozendaal 66 te herstellen.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Werken aan Antwerpseweg, Ring en Tessenderloseweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant vanaf 23 oktober werken aan verschillende gewestwegen in Geel. De belangrijkste werken situeren zich ter hoogte van de rotonde Antwerpseweg (N19) met Ring (R14). Komende vanuit Westerlo wordt de voorsorteerstrook verlengd met 50 meter. Dit om de automobilisten aan te zetten ook links voor te sorteren. Vanaf 23 oktober wordt de linker rijstrook richting Westerlo ingenomen, alsook de huidige afslagstrook. Verkeer komende van Turnhout (R14) zal tijdelijk voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de rotonde om stilstand op de rotonde te vermijden. De werken duren vermoedelijk tot 31 oktober. Op de westelijke Ring richting Mol wordt van 29 oktober tot en met 31 oktober een nieuwe asfaltlaag geplaatst. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. Eandis plant tussen 3 november en 21 november enkele boringen op de Ring, vanaf de rotonde met Antwerpseweg tot aan Poiel. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. Tot slot worden aan de Tessenderloseweg worden op verschillende plaatsen lokale herstellingen uitgevoerd aan de asfaltverharding. De werken starten op 29 oktober en duren tot 31 oktober. Doorgaand verkeer blijft mogelijk, met behulp van tijdelijke verkeerslichten.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Kappen van bomen Bell Telephonelaan uitgesteld

Op 29 oktober zou Fluxys normaal starten met het kappen van bomen langs de Bell Telephonelaan. Dit om de ondergrondse leidingen te beschermen tegen schade door de wortels. Door de warme nazomer zijn de bladeren van de bomen echter nog niet genoeg gevallen. Omdat Flyxis overeengekomen is om zuiver hakselhout aan te leveren, wordt de uitvoering van de bomenkap uitgesteld tot 12 december.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be