Kerstmusical “De prinses en de erwt”

Tijdens het weekend van de kerstmarkt kan je in Geel genieten van een kerstspektakel. Op zaterdag 13 en zondag 14 december speelt in een verwarmde tent op de Havermarkt de musical “De prinses en de erwt”. Op zaterdag 13 december wordt er vanaf 13 uur elk uur een nieuwe voorstelling gespeeld met een pauze om 17 uur. Op zondag 14 december is dat vanaf 13 uur met een pauze om 16 uur. De laatste voorstelling start op zaterdag om 21 uur, op zondag is dat om 19 uur. Een voorstelling van de kerstmusical duurt telkens een klein uurtje.

Tickets zijn vanaf 3 november verkrijgbaar bijToerismeGeel. Volwassenen betalen 5 euro in voorverkoop en 7 euro aan de kassa. Kinderen jonger dan 14 jaar betalen 2 euro. Houders van een vrijetijdspas krijgen korting. Snel erbij zijn is de boodschap want het aantal tickets is beperkt!

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Gratis erfgoedboek over de Merode

Op de Merodehappening van 14 september werd ‘Prinsheerlijk’, een erfgoedboek over het gebied de Merode gelanceerd. Dit boek vertelt het verhaal van de Merode, van de inwoners en het rijke erfgoed. Het is een mix van anekdotes, historische feiten en mooie plaatjes van erfgoedplekken. Het boek zal gratis worden verspreid in 9 gemeenten in de Merode. Wie graag een eigen exemplaar van Prinsheerlijk wil hebben, kan dit afhalen bij ToerismeGeel vanaf 27 oktober 2014. Je kan het boek ook lenen in de verschillende bibliotheken. Vanaf november is het boek te verkrijgen als e-book via de website www.demerodeonline.be.

meer info: www.demerodeonline.be

Groepsaankoop sanering stookolietank

IOK organiseert samen met de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Meerhout, Mol en Retie een ‘tankslag’. Een tankslag is een collectieve sanering van buitengebruikgestelde stookolietanks. Heel wat eigenaars die overschakelden op aardgas laten de oude stookolietanks in de grond zitten omdat dit veel geld kost. Hieraan zijn grote milieurisico's verbonden. Zo kunnen de tanks na verloop van tijd beginnen lekken, waardoor bodem en grondwater zwaar vervuild raken door stookolieresten. Door een grote groep geïnteresseerden te verzamelen, kunnen we de prijs drukken.

De samenaankoop start begin 2015 waardoor de eerste werken kunnen plaatsvinden in het voorjaar van 2015.Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend inschrijven via de milieudienst van de gemeente. Op dinsdag 20 januari om 20u organiseert IOK een infoavond in Ecocentrum De Goren in Mol.

meer info: www.iok.be

Project bedelzangtradities

Dit najaar pakt erfgoedcel k.ERF uit met een groot project rond bedelzangtradities. Driekoningen zingen, Nieuwjaarke Zoete, Sint-Maarten… we kennen ze allemaal. k.ERF wil dit bijzonder erfgoed een hart onder de riem steken. Op 24 oktober lanceerde k.ERF een nieuwe website www.zing-ze.be en een inspiratiegids voor verenigingen of groepen die zelf de handen uit de mouwen willen steken om een evenement te organiseren rond hun lokale bedelzangtraditie. Op de nieuwe website vind je naast historische informatie over elke zangtraditie ook een kalender, praktische knutsel- en kooktips, liedjes, foto’s, filmpjes en interviews.

meer info: www.erfgoedcelkerf.be

Win een cadeaubon tijdens de dinsdagmarkt

In november organiseert het marktcomité in samenwerking met het stadsbestuur voor de zesde keer een markttombola op de dinsdagmarkt. Op 4, 11, 18 en  25 november krijg je een tombolabiljet als je iets koopt bij een deelnemende kramer. Je kan een cadeaubon winnen van 5, 10 of 15 euro, op te kopen bij de deelnemende marktkramers. De trekking is op 2 december. De winnaars krijgen hun cadeaubon thuis gestuurd.

meer info: lokale economie, 014 56 60 90, economie@geel.be

Debat over de rol van de lokale media

De wereld mag dan al kleiner worden, maar toch zijn mensen vaak geïnteresseerd in lokaal nieuws. Hoe groot zijn de overlevingskansen van lokale bladen? Waar maken zij het verschil? Dirk Kennis (hoofdredacteur Nieuwsblad van Geel), Jan Peeters (directeur RTV) en Bart Timperman (voormalig projectmanager regio's GVA) gaan in debat over de rol van de lokale media, onder de deskundige leiding van Karl van den Broeck (hoofdredacteur Apache.be).  De avond start op 17 november om 20u in cc de Werft. Reserveren of inschrijven hoeft niet. Deelnemen is gratis. Dit is het eerste debat van een vijfdelige debattenreeks over de Macht van de media.

meer info: www.demachtvandemedia.be

Geel scoort goed inzake sociale woningbouw

Elke gemeente moet tegen 2023 een aantal sociale huurwoningen en tegen 2020 een aantal sociale koopwoningen en kavels realiseren, het zogenaamde bindend sociaal objectief. Geel moet 246 sociale huurwoningen, 100 sociale koopwoningen en 5 sociale kavels realiseren.  Het agentschap Wonen-Vlaanderen berekende dat de stad Geel het opgelegde Vlaamse groeiritme inzake sociale woningen volgt. Zo zijn er in Geel vandaag reeds bijna 290 sociale woningen gerealiseerd of concreet ingepland. Geel overschrijdt hiermee de opgelegde Vlaamse doelstellingen.

meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be