Tentoonstelling 'Fan van Dimpna' opent op Erfgoeddag
In het kader van de Dimpnadagen gaat het Gasthuismuseum Geel op zoek naar het culturele DNA van Dimpna. De zoektocht start in Geel, maar wordt ver over de wereld verspreid. Dimpna blijkt immers een wereldster! Wie heet er vandaag nog Dimpna? Waar vinden we in de wereld zorgmodellen verwant aan het Geelse moedermodel? Hoe lang kent Geel de traditie van ommegangen en feesten ter ere van Dimpna? Hoe werd Dimpna in de Middeleeuwen aanroepen? En is ze ook vandaag nog populair als beschermheilige?

Al deze vragen komen aan bod in een unieke tentoonstelling in het Gasthuismuseum. De tentoonstelling opent op Erfgoeddag, zondag 26 april vanaf 10u. Die dag kan je het museum gratis binnen. Bovendien zijn er tal van nevenactiviteiten en extra rondleidingen. Ook voor kinderen is er een leuk aanbod.

meer info: gasthuismuseum, 014 56 68 40, gasthuismuseum@geel.be

Wandeling 'Sterke Vrouwen in Geel'
De Geelse gidsen nemen je mee op wandel door de stad en maken een eigenzinnig testament op. Welke ideeën en goederen hebben we van onze Geelse voorouders geërfd? Niet van onze stamvaders – die krijgen in de geschiedenis al genoeg aandacht – maar wat kreeg Geel van haar moeders? Wie waren de sterke vrouwen die de Geelse gemeenschap voedden en lieten groeien? De wandeling start zondag 26 april om 10u en om 14u aan het Gasthuismuseum Geel en aan OPZ. De wandeling duurt 2 uur (inclusief bezoek aan het Gasthuismuseum en OPZ.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Rondleiding in het huis van Dimpna
Geel heeft veel te danken aan St.-Dimpna. Onder haar auspiciën zorgt de stad Geel al eeuwen lang voor geesteszieke mensen. Het leverde de stad de mooie titel van 'Barmhartige Stede' op. Geel is Dimpna altijd heel dankbaar geweest. Zo bouwden de Gelenaren een pracht van een huis voor hun stammoeder: de St.-Dimpnakerk. Een Geelse gids neemt je op zondag 26 april mee door dit huis dat vol verhalen hangt en maar liefst 5 erkende topstukken herbergt. Je kan er terecht tussen 13u en 18u.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Tentoonstelling 'Grootmoeders Petroleumlamp'
Op zondag 26 april van 10u tot 18 u kan je terecht in het Lampenmuseum om een kijkje te nemen naar de schitterende collectie decoratieve petroleumlampen. Specialist Marcel Binnemans vertelt je graag meer over de pareltjes in het Lampenmuseum.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Preview bezoekerscentrum OPZ Geel
In mei 2015 opent er op de site van het OPZ een nieuw bezoekerscentrum. Hier zal het verhaal van de Geelse gezinsverpleging en psychiatrische zorg verteld worden. Het bezoekerscentrum wil niet alleen informatie geven, maar ook de taboes tackelen die nog steeds rond psychiatrie hangen. Benieuwd hoe dit centrum er zal uitzien? Het centrum is volop in opbouw, maar op Erfgoeddag mag je al eventjes binnen piepen. Je kan er terecht op 26 april tussen 10u en 18u.

meer info: OPZ Geel, 014 57 92 45, bert.boeckx@opzgeel.be

Tentoonstelling 'Dimpna als muze'
Zowel vroeger als vandaag inspireert Dimpna kunstenaars! In de tijdelijke tentoonstellingsruimte van het nieuwe bezoekerscentrum zie je werken uit het archief van het OPZ. Daarnaast gingen artiesten van het Kunsthuis Yellow Art aan de slag met het verhaal van de Heilige Dimpna met verrassende resultaten. Op zondag 26 april kan je van 10u tot 18u de tentoonstelling bekijken in het OPZ.

meer info: OPZ Geel, 014 57 92 45, bert.boeckx@opzgeel.be

Rolmobiel vervoert mensen met een beperking
Je hebt problemen om je met een gewone auto te verplaatsen? Het openbaar vervoer gebruiken lukt niet? Je kan geen beroep doen op de Minder Mobielen Centrale? Dan kan je gebruik maken van RolMobiel. Deze dienst brengt je van deur tot deur, zelfs met rolstoel. Je kan beroep doen op RolMobiel als je een mobiliteitsbeperking hebt en woont in één van de 27 gemeentes en steden van het arrondissement Turnhout.

Een chauffeur van RolMobiel haalt je op en brengt je naar de gewenste bestemming. De aangepaste wagens hebben een rolstoellift of oprijramp en een verankeringssysteem waardoor je als rolstoelgebruiker in je rolstoel vervoerd kan worden. Je kan je gratis laten vergezellen door een begeleider.

meer info: IOK, 014 57 24 40, aanvraag.rolmobiel@iok.be

Parking voor stadhuis niet beschikbaar wegens Gheelamania
Op woensdag 22 april verrijst op de parking voor het stadhuis een grote alu-tent van 55 op 32 meter waarin vanaf 8 mei de voorstellingen van het totaalspektakel GheelaMania gespeeld worden. Van dinsdagavond 21 april tot en met vrijdagavond 29 mei kan er niet geparkeerd worden. Op de nabij gelegen parking Havermarkt kan je wel parkeren, behalve op dinsdag- en zaterdagvoormiddag tijdens de markt. De hoofdingang van het stadhuis blijft toegankelijk. Het gedeelte van de wekelijkse zaterdagmarkt dat normaal gezien op de parking voor het stadhuis staat verhuist gedurende deze periode tijdelijk naar de Werft tussen het parochiecentrum van Sint-Amands en speeltuin De Waaiburg.

Tussen 22 april en 8 mei zal er rond en in de tent ook al heel wat bedrijvigheid zijn om alle decors, een grote zittribune van 1000 personen en een heleboel licht- en geluidsmateriaal op te bouwen. Zodra de opbouw afgerond is, starten in de tent de repetities met de meer dan 400 acteurs en figuranten. Op 8 mei gaat GheelaMania in première. De voorstellingen zelf lopen over drie weekends. De laatste voorstelling vindt plaats op zondag 24 mei. Op 25 mei start de afbouw van de tent en materialen zodat de parking terug beschikbaar is vanaf vrijdagavond 29 mei.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be