Nieuws vanuit het schepencollege

Ontwerp energie- en klimaatactieplan 
Op 11 februari 2014 werd de Burgemeestersconvenant ondertekend door de gemeenteraad. Alle 29 Kempense gemeenten hebben dit convenant ondertekend. Het is een initiatief van de Europese Commissie, waarbij de lokale overheden uitgedaagd worden om de Europese doelstelling om 20% CO2–besparing tegen 2020 te realiseren op het grondgebied van de gemeente. 
  
Dit initiatief wordt ondersteund door Eandis, VITO, de provincie Antwerpen en IOK. COis het belangrijkste broeikasgas, dat ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen. CO2 besparen betekent energie besparen, wat uiteindelijk ook neerkomt op kosten besparen. Hierbij is het belangrijk dat alle sectoren (gezinnen, industrie, tertiaire sector, landbouw, vervoer) acties ondernemen en hun steentje bijdragen. 
  
De opmaak van het energie- en klimaatactieplan 2020 wordt gecoördineerd door IOK. Ten laatste één jaar na de ondertekening van het Burgemeestersconvenant wordt het plan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. 
  
Het college neemt akte van het ontwerp-klimaatactieplan voor de gemeente Heist-op-den-Berg en wint het advies van de milieuraad in. 
    
Vogeltentoonstelling 
Het college geeft toestemming aan ornithologische vereniging ‘De Kardinaal-Wiekevorst’ om een vogeltentoonstelling en vogelverkoop te organiseren in zaal ’t Centrum in Wiekevorst. Je kan er terecht op zaterdag 6 december en zondag 7 december 2014. 
  
De organisatoren moeten zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo is deelname van professioneel gehouden pluimvee verboden, moet de verzameling onder toezicht staan van een erkende dierenarts, moeten alle tentoongestelde vogels voorzien zijn van een open of gesloten voetring, enz. Verder moeten de organisatoren het Agentschap voor Natuur en Bos tijdig informeren over de geplande activiteit. 
  
Bewegwijzering watertoren
Het college gaat in op de vraag van Pidpa om de signalisatie naar de water- en uitkijktoren te verbeteren. In totaal zullen vier bijkomende wegwijzers geplaatst worden op volgende locaties:

  • op het kruispunt Herentalsesteenweg-Kloosterstraat in beide richtingen (één richting al geplaatst), gericht naar Kloosterstraat
  • op het kruispunt Kloosterstraat-Kerkhofstraat in beide richtingen (één richting al geplaatst maar aan vervanging toe), gericht naar Kerkhofstraat
  • op het kruispunt Leopoldlei-Grotstraat in beide richtingen (één richting al geplaatst)

De technische dienst zorgt voor de bestelling en de plaatsing van de borden. 

Parking achter KTA
Het college keurt het bijzonder bestek voor de heraanleg van de parking achter het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) goed. De vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking wordt opgestart. De offertes moeten ten laatste op 26 november 2014 om 10 uur toekomen in het gemeentehuis.

Nieuws vanuit de gemeente

Standhouders kerstmarkt
Maak jij - of een vereniging waar je lid van bent - originele geschenkartikelen of lekkere hapjes? Verkoop je creatieve hebbedingetjes? Aarzel dan niet en vraag de voorwaarden om op de Heistse kerstmarkt een tentje te huren. Meer weten?

Op de hoogte blijven van stroomuitval?
Wil je op de hoogte gehouden worden van een eventueel stroomtekort, dan raadt de gemeentelijke dienst Veiligheid je aan om je te registreren op het nieuwe alarmeringstool: BE-Alert. Meer weten?

Als kleine kinderen groot worden ...
Heb je kinderen tussen 10 en 15 jaar oud die nog geen tabak, alcohol of drugs gebruiken of er net mee beginnen experimenteren? Dan is deze vormingsavond iets voor jou. Meer weten?