Nieuws vanuit het schepencollege

Tonnagebeperking Godinstraat en Leemstraat
Op advies van de Ambtelijke Werkgroep Mobiliteit en de Adviesraad Verkeer wordt in de Godinstraat en Leemstraat in Wiekevorst het verkeer verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton.

Zowel de Godinstraat als de Leemstraat zijn lokale wegen met een beperkte rijbaanbreedte en een niet-verharde berm. In de buurgemeenten Herentals en Herenthout wordt een tonnagebeperking op wegen voor doorgaand verkeer richting snelweg E313 overwogen. Mocht dit ingevoerd worden, dan bestaat het risico dat de Godinstraat en Leemstraat als sluikroute zouden worden gebruikt voor vrachtverkeer. Met deze beperking wil men dit voorkomen.

Uitbetaling maatschappelijk waardevolle projecten
Heistse jeugdverenigingen of jeugdafdelingen die een maatschappelijk waardevol of gemeenschapsvormend project uitvoeren, krijgen hiervoor subsidies van het gemeentebestuur. In dit kader ontvangen KLJ Schriek en Scouts Pijpelheide elk een bedrag van 390 euro voor de kerstboomophaling die begin januari plaatsvond.

Blue-bike
Het college besliste op 11 maart 2014 om een aanvraag voor de opstart van een Blue-bikeproject in te dienen. Nu wordt een derdebetalersovereenkomst goedgekeurd met Blue-mobility nv voor invoering van acht blue-bikes met sleutelautomaat ter hoogte van het station.

Blue-bike is een initiatief van Blue-mobility en is een deelfietssysteem waarmee men van aan een station of een erkend fietspunt fietsen kan huren tegen democratische prijzen. De blue-bike wordt veelal gebruikt door treinreizigers die naast de treinrit nog een voor- of natransport moeten overbruggen tot thuis, op school, op het werk, voor een uitstap, familiebezoek ... Gebruikers registreren zichzelf via de website en ontvangen daarna een abonnementskaart waardoor ze snel een fiets kunnen ontlenen vanaf een station of fietspunt. Het ontlenen verloopt volledig geautomatiseerd via een automaat of via een bemand fietspunt.

De gebruiker betaalt bij registratie 10 euro voor zijn (jaarlijks) lidmaatschap. Daarnaast betaalt hij een vast bedrag voor de huur van de fiets voor een periode van 24 uur. Dit bedrag is slechts 1 euro door de derdebetalersregeling, waarbij Heist-op-den-Berg en de Vlaamse overheid beide 1 euro bijdragen per verhuur.

Het station in Heist kende de voorbije jaren een bovengemiddeld sterke groei en verwacht wordt dat deze trend zich in de nabije toekomst zal verderzetten. Het toenemende aantal reizigers vraagt ook meer parkingcapaciteit en fietsenstalling. De afgelopen jaren werd de parking naast het spoor meermaals uitgebreid tot deze haar fysieke grenzen bereikte. Deze en alle andere stationsparkings kennen een zeer hoge bezettingsgraad. Voor verplaatsingen minder dan 5 km van het station is een andere vervoerswijze dan de auto meer en meer aangewezen. Het systeem van Blue-bike met deelfietsen kan mensen ertoe aanzetten om over te schakelen van autogebruik naar trein+fietsgebruik, zeker als dit tegen democratische prijzen kan.

Nieuws vanuit de gemeente

Rechten en plichten van verhuurders
Op woensdag 11 maart organiseert de gemeente Heist-op-den-Berg in samenwerking met Kempens Woonplatform en Sociaal Verhuurkantoor Onderdak een gratis infoavond voor verhuurders. Meer weten?

dementiePraatcafé dementie
Op maandag 9 maart 2015 organiseert het OCMW in samenwerking met zijn partners opnieuw een praatcafé dementie. Het thema van dit praatcafé dementie is 'En wie zorgt er nu voor mij? Zoeken naar zelfzorg'. Meer weten?

Oxfam Trailwalker: verdraaid straf!
Deelnemen aan Oxfam Trailwalker is een sportieve uitdaging van formaat. De Oxfam-projecten in Zuid en Noord delen in de prijzen. Afspraak op 29 en 30 augustus. Bereid je nu al voor! Meer weten?