Aangepaste openingsuren vanaf januari : Het lokaal bestuur start op 1 januari 2016 met een vernieuwde dienstverlening. Centraal staat een optimale bereikbaarheid voor de burger. Ruimere openingsuren van de stedelijke gebouwen en de mogelijkheid om in het stadhuis en sociaal huis een afspraak te maken, zijn de meest opvallende nieuwigheden.

Ook de elektronische dienstverlening krijgt meer aandacht.

Het stadhuis en sociaal huis zullen vanaf 1 januari 2016 open zijn van 9 tot 12.30u. Je hoeft dan geen afspraak te maken. In de namiddag moet je voor de meeste producten een afspraak maken.

Voor heel wat zaken hoef je trouwens niet eens persoonlijk langs te komen. Ben je verhuisd en wil je een adreswijziging aangeven? Surf eerst naar www.geel.be en na enkele klikken op je muisknop krijg je een digitaal formulier dat je zelf kan invullen.

Ook de andere stedelijke gebouwen krijgen andere openingsuren. Plan je in 2016 een bezoekje aan de bib of het Gasthuismuseum? Wil je gaan zwemmen of bij de dienst Toerisme binnenspringen? Check dan eerst even op www.geel.be de nieuwe openingsuren. meer info: onthaal, 014 56 60 00, info@geel.be

Leer zelf je kind wennen aan water

Tot vorig schooljaar organiseerde de sportdienst groepslessen watergewenning voor ouders met hun baby of peuter. Sinds september kunnen ouders zelf hun kind aan het water leren wennen. De sportdienst voorziet alle omkadering om het voor de ouders gemakkelijk te maken en alles op eigen ritme te doen.

Mama's en papa's kunnen dus zelf elke donderdag tussen 16u en 17.30u langskomen. Een deel van het zwembad is dan specifiek gereserveerd voor ouders en hun baby's of peuters vanaf zes maanden tot drie jaar. Er is een lesgever aanwezig die vooraf kaarten met wateroefeningen heeft voorbereid.

De oefeningen zijn spelletjes met ringen, kikkers, hoepels, buizen en plankjes. daarna mogen ze gewoon blijven zonder bij te betalen. Je kiest zelf hoe laat je precies start en je kan nadien nog extra blijven zonder bij te betalen. De volwassenen betalen gewoon inkom, de baby of peuter mag gratis binnen.

Eindejaarsopendeurdag Geel centrum

Nog op zoek naar leuke cadeautjes voor de eindejaarsdagen? Of wil je een namiddag gezellig snuisteren door de winkelstraten? De handelaars van Geel centrum zijn geopend op zondag 27 december van 13u tot 18u.

Werk mee aan de toekomst van Stelen en Winkelomheide

De komende jaren werkt Geel samen met haar bewoners aan een toekomstvisie van de stad en haar deeldorpen. Het opmaken van de toekomstvisie is een onderdeel van de gedeeltelijke herziening van het ruimtelijk structuurplan van Geel.

In het structuurplan worden belangrijke keuzes gemaakt over ondermeer de locaties van nieuwe woon- en werkzones, de inrichting van de open ruimte en de leefbaarheid van de Geelse dorpen. Vragen als hoe we de stad Geel en de deeldorpen aantrekkelijk kunnen houden in de toekomst en hoe we de waardevolle open ruimten kunnen beschermen staan daarbij centraal.

Na Ten Aard en Sint-Dimpna neemt de stad Stelen en Winkelomheide onder de loep. Geel wil hierbij graag de bewoners van de deeldorpen betrekken. Wat vinden de bewoners van Stelen en Winkelomheide belangrijk in hun deeldorp? Wil je graag meewerken? Kom dan naar de infoavond op dinsdag 12 januari om 19u30 in het parochiecentrum van Stelen of op 26 januari om 19u30 in het ontmoetingscentrum Winkelomheide. Inschrijven voor de bewonersavonden kan via onderstaande contactgegevens.

Nieuwjaarsdrink op de dinsdagmarkt

Op dinsdag 5 januari 2016 organiseert het marktcomité een nieuwjaarsdrink. Van 9u tot 12u kan je aan het kraampje voor de kerk genieten van een gratis drankje en lekkere hapjes. Hiermee willen de marktkramers hun klanten en bezoekers van de wekelijkse markt bedanken. Schepen Pieter Verhesen zal samen met de marktleidster het standje bemannen en de drankjes inschenken.

Word jij onze nieuwe collega?

Het Lokaal bestuur Geel is op zoek naar nieuwe medewerkers. Wil jij graag werken bij de stad, het Sociaal Huis of AGB sport? Neem dan zeker een kijkje op www.geel.be. Hier vind je een overzicht van de verschillende vacatures en aanwervingsvoorwaarden.

Tentoonstelling lezen en schrijven met Anne Frank

De ganse maand januari kan je in de bib de lees-bevorderende tentoonstelling over het leven van Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog bezoeken De kinderen ontdekken de tentoonstelling aan de hand van een interactief invulboekje.

Doorheen de verschillende opdrachten worden ze gestimuleerd na te denken over de tweede Wereldoorlog, het leven van Anne Frank en de thema's (in)tolerantie en vrijheid. Je kan de tentoonstelling vrij bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib van 6 tot 27 januari. Scholen kunnen deze tentoonstelling op afspraak bezoeken.

Snelheidscontroles in januari

In de maand januari flitsen de agenten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout alvast in deze straten: Meerhoutseweg en Tessenderloseweg. Opgelet: Zij beperken zich niet tot deze locaties. Ook op andere plaatsen doen zij controles.

Nieuw reglement sociale toelagen focust op kwetsbare groepen

Het voorbije jaar werkte het Sociaal Huis aan een nieuwe werkwijze voor de verdeling van sociale toelagen aan welzijnsorganisaties en individuele burgers. Voor individuele burgers blijft de toelage voor incontinentiepatiënten in de Diftar-factuur overeind. Personen die een medisch attest kunnen voorleggen, ontvangen een forfaitaire tegemoetkoming van 30 euro per jaar.

Mantelzorgers met een laag gezinsinkomen krijgen extra ondersteuning als zij een hulpbehoevend en inwonend familielid verzorgen. De dienst sociale zorg en senioren in het Sociaal Huis gaat samen met de betrokken mantelzorger na of hij in aanmerking komt voor een toelage.

Als dit het geval is en de aanvraagformulieren zijn ingevuld, wordt de toelage van 200 euro onmiddellijk op rekening van de mantelzorger gestort. Belangrijk om weten is dat de toelage in dit geval ten gunste komt van de mantelzorger zelf en niet van de verzorgde persoon.