Eerstesteenlegging basisschool Winkelomheide : de basisschool van Winkelomheide wordt in een nieuw kleedje gestoken. De officiële eerstesteenlegging vindt plaats op 25 maart van 15u tot 17u maar de werken voor de uitbreiding van de bestaande gebouwen zijn reeds gestart op 6 januari.

In een eerste fase wordt een nieuwbouw tegen de bestaande school in de tuin van de pastorij opgetrokken. Deze omvat een nieuw sanitair blok, drie kleuterklassen, zes klaslokalen en twee kleinere lokalen voor mini-klassen of zorgondersteuning. Op het gelijkvloers van de pastorij worden een lokaal voor de directie, een lokaal voor de schooladministratie, een vergaderruimte die tevens dienst doet als leraarskamer en een lokaal voor het parochiesecretariaat voorzien.

Op de bovenverdieping komen vier kleine lokalen die gebruikt worden voor de levensbeschouwelijke vakken. Daarnaast wordt de speelplaats van de lagere school ingericht met een voetbalveld, volleybalveld, basketbalveld, speeltoestellen, touwenparcours, zandbak, wadi en hinkelparken. Er komt ook een overdekte fietsenstalling en nieuwe kleedkamers. Er wordt verwacht dat deze werken klaar zijn in maart 2017.

Als de nieuwbouw klaar is worden de bestaande lokalen gerenoveerd en heringericht met twee kleuterklassen en een overdekte speelruimte voor de kleuters, twee klaslokalen, een zorgklas, een berging en een refter. Op de nieuwe speelplaats zullen de kleuters kunnen spelen in een zandbak of een speelhuisje. Er wordt een grasveldje met speelheuvel aangelegd en wipkippen geplaatst. Het einde van de werken is voorzien voor december 2018.

Voorstelling 'Het boek der kampen'

In 1969 verscheen 'Het boek der kampen', geschreven door Ludo Van Eck, een pseudoniem van de Vlaming Ludo Van Eeckhout (1922-1991), die tijdens de Tweede Wereldoorlog wegens verzetsactiviteiten in Dachau belandde.

Na de bevrijding bracht hij een bezoek aan alle naziconcentratiekampen en documenteerde ze in woord en beeld in zijn levenswerk 'Het boek der kampen'. Zeventig jaar na de Duitse capitulatie heeft historica Annemie Reyntjens het boek volledig herzien. De nieuwe uitgave bevat nieuwe inzichten, tientallen nieuwe verhalen en honderden – soms gruwelijke – nieuwe foto's, zowel in kleur als in zwart-wit. Sis Van Eeckhout, de zoon van de auteur, voegde enkele persoonlijke verhalen toe aan het boek.

Hij komt op dinsdag 23 februari om 20u naar de bib om over dit boek en over zijn vader te vertellen. Inschrijven kan tot op de dag van de voorstelling zelf, de inkom is gratis.  meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Installatie drinkwaterfontein op marktplein

Naar aanleiding van Wereldwaterdag wordt een drinkwaterfontein op de Markt geïnstalleerd. De werken worden uitgevoerd door Pidpa vanaf 22 februari en zullen een week duren. Pidpa legt de werken even stil op 23 februari omwille van de wekelijkse dinsdagmarkt. Op 26 februari wordt de verharding op het marktplein teruggeplaatst.

Ook Bel en Larum laten boeken zwerven

De bib van Geel heeft zopas twee zwerfbibkastjes geïnstalleerd in Bel en Larum. Een zwerfbibkast is een kastje vol met afgevoerde boeken van de bib. Wie wil mag er een boek uitnemen en er een ander boek voor in de plaats zetten. Dit moet niet noodzakelijk tegelijkertijd gebeuren. Het aanbod is gevarieerd, zowel volwassenen als jongeren vinden er hun gading.

Er staan nu in totaal vijf kastjes in Geel. Je vindt ze in Bel, Larum, Punt, Ten Aard en Zammel, telkens in de buurt van de kerk. Iedereen die er passeert mag er gebruik van maken. De boeken mogen zwerven in Geel, ze hoeven niet noodzakelijk teruggezet te worden in dezelfde kast.

Iedere zwerfbib heeft een meter en/of een peter. Die kan je contacteren als je iets wilt melden in verband met de zwerfbib in je buurt. Hun telefoonnummer vind je op de zijkant van de lokale zwerfbib. Uiteraard mag je ook via de bib zelf suggesties doen of iets melden.

Tentoonstelling Europalia geannuleerd

Tijdens de maand februari was een tentoonstelling van Europalia over Turkije gepland in de bibliotheek. Omwille van de ontoereikende kwaliteit van de expo kan deze echter niet geplaatst worden.