Geel in 2030? Denk mee over de toekomst van Geel : Geel herziet het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS). Een GRS gaat niet over vergunningen of bepaalde percelen, maar bepaalt hoe Geel er in de toekomst uitziet. Ook jij kan je mening en ideeën kenbaar maken. De thema's gaan van investeren in trage wegen, horeca stimuleren en werkgelegenheid aantrekken tot ruimte voor alle doelgroepen, een fijne woonomgeving en een levendig en gastvrij centrum.

In alle dorpen van Geel en twee keer in het stedelijk gebied (Elsum, Holven, Sint-Amands en Sint-Dimpna) kan je naar een infomarkt komen. Op die markten zijn alle Gelenaren welkom om uitgebreid te spreken over de wensen voor de toekomst. In de dorpen zijn de markten geopend van 17 tot 21u, in het stedelijk gebied van 14 tot 21u. Je komt langs op het tijdstip dat voor jou het best past.

- 30 mei: parochiezaal Bel (17u-21u)
- 2 juni: parochiecentrum Stelen (17u-21u)
- 7 juni: fuifzaal De Waai (14u-21u)
- 9 juni: parochiezaal Ten Aard (17u-21u)
- 14 juni: ontmoetingscentrum Winkelomheide (17u-21u)
- 16 juni: refter SBS Larum (17u-21u)
- 20 juni: parochiezaal Punt (17u-21u)
- 21 juni: Bonten Hanne Oosterlo (17u-21u)
- 23 juni: parochiezaal Zammel (17u-21u)
- 28 juni: parochiecentrum Holvenia (14u-21u).

Fietsen met Smaak
De laatste etappe in de culinaire meimaand is ingezet. Je kan nog tot 30 september Fietsen met Smaak. Deze fietstocht brengt je op bekende en minder bekende plekjes langs het fietsnetwerk in Geel. De tocht bedraagt 49 km, maar wie wil kan dit spreiden over verschillende dagen. Voor 35 euro krijg je een voorgerecht, hoofdschotel en dessert in verschillende brasseries. Drank is niet inbegrepen en reken je ter plaatse af. Je reserveert vooraf bij Toerisme Geel. Je vertrekt op een dag en tijdstip naar keuze en kiest zelf in welke deelnemende brasserie je welk gerecht neemt.

Open Kerken-dagen
De negende editie van de Open Kerken-dagen staat in het teken van 'Klanken en Stilte'. De St.-Lambertuskerk in Bel en de St.-Dimpnakerk zetten op 4 en 5 juni de deuren open.
De St.-Lambertuskerk in Bel kan je op beide dagen gratis bezoeken tussen 14 en 18u. Onder begeleiding van een Geelse stadsgids ontdek je de kerk in al haar glorie en beklim je de kerktoren.

De bekwame vingers van de orgelist van dienst zorgen af en toe voor een streepje muziek. Het Gregoriaans Koor van St.-Dimpna onder leiding van Alois Meeus luistert de 'Feestmis' op zaterdag van 19 tot 20u op. Luk Bastiaens bespeelt het beroemde Bremserorgel op zondag van 16 tot 17u. Hij neemt je mee op muzikale reis doorheen het Europa van de 16de en 17de eeuw met onder meer werken van Abraham Van den Kerckhoven, Peeter Cornet, Jan Pieterszoon Sweelinck en tijdgenoten.

De St.-Dimpnakerk kan je op zondag 5 juni gratis bezoeken tussen 14 en 17u. Een Geelse stadsgids laat je de mooiste en interessantste plekjes in de kerk ontdekken en je kan de kerktoren beklimmen. De Geelse organist Aloïs Meeus bespeelt het orgel van 14 tot 14.30u. Het Gregoriaans koor, verbonden aan de St.-Dimpnakerk, brengt liederen van 15 tot 15.30u.

Tentoonstelling door Clara Laureys
Van 1 tot 30 juni maak je in de bibliotheek kennis met de kunst van Clara Laureys. Haar werken geven je het gevoel dat je in het canvas kan stappen of door een spleet naar een mysterieuze wereld gluurt. Met die gedachte in haar achterhoofd maakte ze begin 2000 een eerste reeks 'Intermedium', waarbij telkens een band het doek opdeelt. In de reeks 'Impressions of Microbiology' speelt ze met een onzichtbare realiteit.

Om toegang te krijgen tot die micro-wereld volgde ze aan de Universiteit Antwerpen een cursus celbiologie. De tentoonstelling is gratis en te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Festival Special
Festival Special is een festival dat openstaat voor iedereen, maar uitermate toegankelijk werd gemaakt voor de verschillende bijzondere doelgroepen waar Geel als Barmhartige Stede een thuis voor vormt. Festival Special vindt plaats op donderdag 9 juni vanaf 9.30u in de Waai, de Werft, de bibliotheek en op het grasplein achter het stadhuis. Sterke muzikale acts worden afgewisseld met theater, workshops en randanimatie. Zoals het hoort bij een echt festival mag de nodige festivalcatering niet ontbreken.

Zijn dit jaar van de partij: Slongs Dievanongs, The Kids en De Bonanzas. Verder kan je opgaan in het ridder- en drakengeweld tijdens de voorstelling Kammelot van Theater FroeFroe. Reken ook nog op een wrestlingshow en -initiatie, workshop mondharmonica met Steven De Bruyn, De Barbier (kapper) en veel meer.