Dienstverlening stad en sociaal huis vanaf 2017 altijd na afspraak : vanaf 3 januari 2017 verloopt alle dienstverlening in het stadhuis en sociaal huis na afspraak. Zo kan je kiezen welk moment voor jou het best past en hoef je niet meer te wachten tussen andere burgers die op hetzelfde ogenblik langskomen.

Bellen of langskomen om je afspraak te maken hoeft niet want je kan je afspraak voor 2017 zelf online maken op https://afspraken.geel.be. Je vult enkele eenvoudige gegevens in en kiest het gewenste product. Mensen zonder internettoegang kunnen een afspraak maken via 014 56 77 77.

Om producten af te halen of te kopen, hoef je in de meeste gevallen geen afspraak te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vuilniszakken of een Geels halfuurtje wil kopen aan de onthaalbalie van het stadhuis. Ook om producten af te halen die je eerder hebt aangevraagd (bijvoorbeeld een reispaspoort of rijbewijs) hoef je geen afspraak te maken.

Als je je E-ID of Kids-ID komt afhalen is een afspraak wel noodzakelijk. De identiteitskaart moet immers eerst nog geactiveerd worden.
Je kan via het digitaal loket op www.geel.be een aantal dienstverleningen elektronisch afhandelen.

Het betreft documenten die je kan downloaden (bijv. aanvraagformulier evenement) en formulieren die je online kan invullen en versturen (bijv. aangifte adreswijziging, aanvragen attesten dienst burgerzaken).
meer info: onthaal, 014 56 77 77, info@geel.be

Sluitingsdagen eindejaarsperiode
Op 25 en 26 december en op 1 en 2 januari zijn de meeste stadsdiensten en het sociaal huis gesloten. Ook de bibliotheek en het archief zijn dan gesloten. Het Gasthuismuseum is gesloten van 24 december tot en met 2 januari.
Dienst toerisme:
- zaterdag 24 december: open van 10u tot 12u
- zondag 25 en maandag 26 december: gesloten
- dinsdag 27 december: open van 10u tot 14u
- woensdag 28 tot vrijdag 30 december: open van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 16u
- zaterdag 31 december: open van 10u tot 12u
- zondag 1 en maandag 2 januari: gesloten
Zwembad:
- zaterdag 24 en zondag 25 december: gesloten
- maandag 26 tot vrijdag 30 december: open zoals op woensdag (14u tot 21u en banen trekken)
- zaterdag 31 december en zondag 1 januari: gesloten
- maandag 2 tot vrijdag 6 januari: open zoals op woensdag (14u tot 21u en banen trekken)
meer info: www.geel.be, onthaal, 014 56 60 00, info@geel.be

De kids op wintersport? Vraag tijdig Kids-ID of reistoelating aan
Ga je binnenkort met je kind(eren) naar het buitenland? Kinderen jonger dan twaalf jaar hebben dan een Kids-ID (elektronisch identiteitsdocument) nodig. Met een Kids-ID kunnen ze binnen de Europese Unie en enkele andere landen reizen.

In sommige landen moet het kind begeleid worden door een ouder of voogd of beschikken over een ouderlijke toestemming (meer info: www.diplomatie.belgium.be/nl/).

Reis je buiten Europa, dan heb je een reispas nodig. Een Kids-ID vraag je aan bij de dienst burgerzaken in het stadhuis. De levertijd van een Kids-ID bedraagt drie weken en kost 6,20 euro. Vraag de kaart op tijd aan, want de prijs bij een spoedprocedure kan oplopen tot 176,90 euro.

Om een Kids-ID aan te vragen, moet je het ouderlijk gezag hebben over het kind. Wat moet je doen? Je komt samen met het kind de Kids-ID aanvragen. Je brengt een recente pasfoto met witte achtergrond van het kind, de oude Kids-ID of bewijs van diefstal en je eigen identiteitskaart mee.

Wanneer je de pin- en pukcode ontvangen hebt, kan de kaart afgehaald worden. Het kind moet bij de afhaling niet aanwezig zijn. Bij het activeren van de kaart kan je de pincode wijzigen in een persoonlijke code.

Gaat je kind op reis onder begeleiding van een andere persoon of organisatie? Dan heb je een reistoelating voor minderjarigen of 'ouderlijke machtiging' nodig. De persoon die het ouderlijke gezag uitoefent (vader, moeder, voogd) kan een formulier aanvragen op de dienst burgerzaken van de stad waar het kind woont of geboren is. De aanvrager brengt zijn/haar identiteitskaart mee.

Je kan eventueel het document downloaden op www.geel.be en ingevuld en ondertekend meebrengen. De reistoelating is gratis.