Centrum verkeersvrij met Dwars door Geel : op zondag 18 juni organiseert de Geelse Triathlon in samenwerking met de Atletiekclub en stad Geel een nieuwe editie van Dwars door Geel. De start en finish van dit loopevenement bevinden zich op het marktplein. Dwars door Geel maakt deel uit van het criterium Geel Loopt. Meer informatie over deze wedstrijd en het loopcriterium vind je op www.geelloopt.be.

De volgende straten worden parkeer- en verkeersvrij gemaakt van 12u tot 18u: Havermarkt; Werft, tussen Kameinestraat en Patronaatstraat; Markt, tussen Havermarkt en Nieuwstraat; Markt, tussen Pas en Diestseweg; Kameinestraat, tussen Markt en Werft; Markt; Pas, tussen Markt en Waterstraat; Veldstraat; Waaiburg, tussen Dr.-Peetersstraat en Veldstraat; Poiel, tussen Ring en Dr.-Peetersstraat; Poiel, tussen Drijhoek en Poiel (weg containerpark); Drijhoek, tussen Eikenstraat en Ring; Eikenstraat; Dr.-Peetersstraat, tussen Elsum en Eikenstraat; Valkenborch, tussen Leliestraat en Elsum; Leliestraat, tussen Meidoornstraat en Valkenborch; Azaleastraat; Technische Schoolstraat, tussen Stationsstraat en pad Zeggeloop; Stationsstraat, tussen Technische Schoolstraat en Lebonstraat; Rozendaal, tussen Stationsstraat en Heidebloemstraat.

Nieuw jaarboek Geels Geschiedkundig Genootschap
Het Geels Geschiedkundig Genootschap (G.G.G.) heeft een nieuw jaarboek klaar. 'Geschiedenis Geelse landschap' van Frans Emmerechts is een van de vijf bijdragen. De andere artikels zijn 'Over ongewenste politiecommissarissen' door Jos Cuyvers, 'Vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog', 'Een soldatenschool in Geel' door Paul Jans en tot slot 'Over de executie van pastoor Dergent' door Frans Dergent.

Het jaarboek 51-2016 koop je aan door 20 euro te storten op bankrekening BE81 4144 0312 1124 van G.G.G. vzw, p.a. Jos Cuyvers, Kanunnikenblok 10, 2440 Geel. Wil je het jaarboek toegestuurd krijgen, betaal je 4 euro extra verzendingskosten binnen België en 12 euro extra voor verzending naar het buitenland. Je kan het jaarboek ook rechtstreeks aankopen in het stadsarchief, Werft 30.

Upcycling: Knap RecyKleren
Iedereen heeft wel oude, versleten of ongedragen kledingstukken in zijn of haar kast hangen. Met 'Upcycling: Knap RecyKleren' op donderdag 15 juni geef je je oude kledingstukken op een verrassende manier een tweede leven. Onder begeleiding van Iedereen Mondiaal tover je de mooiste creaties tevoorschijn: handtassen, juwelen, sjaals, vaasjes of wanten.

Tegelijkertijd vertelt Iedereen Mondiaal je het verhaal achter je kleren: van katoenteelt tot de productie in kledingfabrieken in Bangladesh. Wil je deelnemen? Breng dan oude, versleten of ongedragen kledingstukken mee: liefst katoenen T-shirts, maar ook jeans, truien of sokken kunnen. Ook je naaimachine en naaigerief breng je mee. De workshop vindt plaats in de bibliotheek van 19.30u tot 22.30u. Je schrijft in bij de bibliotheek.

Workshop 'onderhoud metaal' in Gasthuismuseum
Het Gasthuismuseum organiseert op woensdag 26 september een gratis workshop 'onderhoud metaal'. De avond bestaat uit een eerste algemeen deel met uitleg over metaal-corrosie-onderhoud en bewaring. In het tweede deel ga je praktisch aan de slag: je neemt een of meerdere voorwerpen mee uit zilver, koper, messing, brons, tin. IJzeren voorwerpen worden niet behandeld. De workshop is zeer interessant voor muziekinstrumenten! Je kan inschrijven door een mail te sturen naar cultuur@geel.be of gasthuismuseum@geel.be. Geelse verenigingen en kerkraden hebben voorrang.

Op stap met de gids: de zeven werken van barmhartigheid
Op zondag 11 juni nemen de stadsgidsen je mee op een ontdekkingsreis door heden en verleden. Ze vertellen je hoe de zeven werken van barmhartigheid ook vandaag nog geëerd worden. We kennen Geel immers als de 'Barmhartige Stede', vooral omwille van haar eeuwenoude zorg voor mensen die elders geen plaats vonden of niet aanvaard werden. Maar buiten de zorg voor deze 'outsiders' hadden onze voorouders ook oog voor andere hulpbehoevenden, voor het respect en de waardigheid van armen, zieken, gevangenen en doden. De wandeling start om 14u aan het Gasthuismuseum.
meer info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Inschrijvingen kunst- en muziekacademie
De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst geeft deeltijds kunstonderwijs aan iedereen vanaf 6 jaar. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen zich in de verschillende ateliers artistiek en creatief ontplooien. Kunstzinnige voorkennis is hiervoor niet vereist, wel de goesting om actief bezig te zijn met kunst. Vanaf woensdag 14 juni kan je je inschrijven bij het secretariaat, Kollegestraat 118, op maandag en woensdag van 13u tot 20u, op dinsdag van 9u tot 20u en op zaterdag van 9u tot 12.30u.

De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans biedt deeltijds kunstonderwijs en wil graag een inspirerende ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die zijn artistieke dromen wil ontplooien. De academie biedt onderwijs op maat: elke leerling – kind, jongere of volwassene – krijgt de kans om op zijn eigen tempo een kunsttaal aan te leren en zich daarin uit te drukken. De herinschrijvingen voor schooljaar 2017-2018 starten op woensdag 14 juni. Nieuwe leerlingen kunnen inschrijven vanaf woensdag 21 juni. Inschrijven kan zowel online als op het secretariaat. Het secretariaat, Stationsstraat 29, is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13u tot 20u, op woensdag van 9u tot 20u en op zaterdag van 8u tot 16u.
meer info: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, 014 56 65 80, info@amwd.be, http://amwd.geel.be