Onthaal stadhuis? Zonder afspraak. Sinds januari werken diensten zoals burgerzaken en grondgebonden zaken van het stadhuis op afspraak. Voor een aantal producten heb je echter geen afspraak nodig. Heb je via het digitaal loket een attest aangevraagd en de optie 'afhalen aan het onthaal' gekozen, dan hoef je voor het afhalen van dit document vooraf geen afspraak te maken.

Je kan je attest op vertoon van je identiteitskaart afhalen. Ook je reispaspoort en rijbewijs liggen klaar aan het onthaal. Let op: om je identiteitskaart af te halen, moet je wel een afspraak maken. De dienst burgerzaken moet immers je identiteitskaart activeren met de PIN- en PUK-codes. Wil je vuilzakken, een Geels halfuurtje, een compostbak- of vat of knipkaarten voor het containerpark kopen? Dat kan zonder afspraak aan het onthaal van het stadhuis. Je kan er ook gratis een stratenplan of een sticker 'geen reclame' komen halen. Het onthaal van het stadhuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9u tot 12.30u en van 13.30u tot 16.30u en ook op dinsdagavond van 17u tot 19.30u.  info: onthaal stadhuis, 014 56 60 00, info@geel.be

Sluitingsdagen lokaal bestuur
Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus zijn de meeste stadsdiensten en het Sociaal Huis gesloten naar aanleiding van O.L.V.-Hemelvaart. De dienst toerisme is op maandag gesloten, maar is op dinsdag 15 augustus open van 10u tot 14u. In het zwembad kan je op maandag terecht tijdens de gewone (zomer)openingsuren. Op dinsdag gelden de (zomer)openingsuren van zondag en je kan 's morgens en 's middags banen trekken. De balie van cultuurcentrum de Werft is gesloten van maandag 10 juli tot en met dinsdag 15 augustus. De bibliotheek is op maandag en dinsdag gesloten.

Unia komt naar Geel
Ben je op zoek naar een woning maar denk je dat je geweigerd wordt omwille van je afkomst? Heb je gesolliciteerd voor een job maar word je niet aangenomen omwille van je leeftijd? Heb je een handicap en bots je op een ontoegankelijke plaats? Klop dan aan bij Unia. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, promoot gelijke kansen en bestrijdt discriminatie.

Maak je een melding van discriminatie bij Unia, dan proberen ze samen met jou en alle betrokken partijen tot een goede oplossing te komen. Heb je vragen of denk je gediscrimineerd te worden? Dan kan je bellen, mailen of een afspraak maken. De afspraak kan plaatsvinden in Geel. Je hoeft dan niet naar Turnhout te gaan. De afspraken vinden plaats in het Sociaal Huis. Vraag hier zeker naar als je de afspraak maakt - info: Unia, 014 40 96 34, turnhout@unia.be

Vanaf 16 augustus omleiding voor verkeer vanuit Herentals richting Geel
Op woensdag 16 augustus starten de werken aan de N13 (Geelseweg-Herentalseweg). In de zone tussen de grens met Herentals en de Kanaalstraat wordt één rijstrook van de gewestweg afgesloten. Het verkeer kan dan enkel nog vanuit Geel in de richting van Herentals over de N13. Gebruik je de gewestweg in de omgekeerde richting, vanuit Herentals richting Geel? Dan zal jouw vaste rijroute vanaf 16 augustus minstens een jaar langs een omleiding verlopen. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid via E313 of via Industrielaan en Nijverheidsstraat. Enkel het bestemmingsverkeer in de omgeving van de werkzone maakt gebruik van de lokale wegen.
Concreet:
• Vanuit Geel richting Herentals kan je de komende maanden over het volledige traject van de N13 blijven rijden.
• Vanuit Herentals richting Geel kan je vanaf woensdag 16 augustus in de zone vanaf de grens met Herentals tot de Kanaalstraat niet langer over de N13 rijden. De omleiding voor het doorgaand verkeer verloopt via de E313 of via Industrielaan en Nijverheidsstraat.
• De straten in de omgeving en de kruispunten op de N13 blijven bereikbaar voor lokaal verkeer met uitzondering van kruispunt Doffen - Geelseweg - Kanaalstraat (geen toegang in Kanaalstraat van 16 augustus tot midden oktober) en kruispunt Gerheiden - Geelseweg - Sint-Sebastiaanstraat (geen toegang in Sint-Sebastiaanstraat vanaf 22 augustus tot eind oktober). De andere kruispunten zijn tot eind 2017 vermoedelijk maar hooguit 1 dag gesloten.
• Voor fietsers blijft de doorgang in zowel richting Herentals als richting Geel mogelijk. Zij kunnen de werken veilig passeren langs een dubbelrichtingsfietspad.
meer info: www.slimdoorgeel.be, grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Plaatsing nieuwe brug over Grote Nete
Van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 25 augustus is er verkeershinder op de Eindhoutseweg ter hoogte van de brug over de Grote Nete. De brug wordt vervangen door een nieuwe brug die ter plaatse opgebouwd is. Tijdens de opbouw van de nieuwe brug op de oever is er wel hinder voor het verkeer, maar de oude brug blijft beschikbaar. Als de nieuwe brug op zijn definitieve plaats ligt, wordt het nieuwe houten brugdek geplaatst. Tijdens het plaatsen van de nieuwe brug op 16, 17 en mogelijk ook op 18 augustus is alle verkeer onmogelijk.

Na de plaatsing van de nieuwe brug wordt de oude brug op de oever gelegd en ter plaatse gedemonteerd. Ook tijdens deze demontage zal het verkeer hinder ondervinden, maar je kan over de nieuwe brug rijden van zodra het nieuwe brugdek klaar is.

Eurofeesten
Van donderdag 17 tot zondag 20 augustus vindt in Geel een nieuwe editie van de vijfjaarlijkse Eurofeesten plaats. Delegaties uit negen Europese landen komen naar Geel om kennis te maken met andere Europeanen en Europese culturen. De stad verwelkomt de gasten met een gevarieerd programma.

Spel zonder Grenzen
Op vrijdag 18 augustus strijden de buitenlandse delegaties tegen elkaar in een Spel zonder Grenzen. De arena van dienst is de stedelijke sporthal Axion en het nabijgelegen sportterrein van de Kevers. Wie de torso's van de Spanjaarden, de spierballen van de Italianen of de witte benen van de Ieren wil bewonderen, is meer dan welkom.

Fiesta Europa
Europa proeven? Dat kan van vrijdag 18 tot en met zondag 20 augustus. Op de parking van de Havermarkt in het centrum van de stad vindt dan een gezellige Europese sfeermarkt plaats. De markt is open op vrijdag 18 augustus van 12 tot 22 uur, op zaterdag 19 augustus van 10 tot 22 uur en op zondag 20 augustus van 10 tot 19 uur.

Feest op de Markt
Op het Geelse marktplein is tijdens de Eurofeesten heel wat te beleven. Vanop de gezellige terrasjes kan je van vrijdag tot en met zondag genieten van optredens. Op vrijdag 18 augustus om 20.30 uur speelt de Geelse Centrumharmonie het openingsconcert van de Eurofeesten op een groot podium op het marktplein. Zij krijgen daarbij de assistentie van niemand minder dan Jelle Cleymans.

De typische dans- en muziekgroepen die de deelnemende delegaties meebrengen, zetten zowel op zaterdag- als zondagnamiddag hun beste beentje voor op en rond het marktplein. Voor de allerkleinsten is leuke kinderanimatie voorzien. Afsluiten doen we telkens met muziek van eigen bodem. Zaterdagavond is dat met de Geelse viersterrencoverband Bar Clochard en Qmusic-dj Maarten Vancoillie. Op zondagavond zetten De Romeo's het marktplein op zijn kop samen met dj Herman van café de Sport - info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be