U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
09.08.2017 - 12.40u
Door: Herman Gezelle

Diensten lokaal bestuur gesloten op vrijdagnamiddag 25 augustus
Op vrijdagnamiddag 25 augustus sluiten heel wat diensten de deuren wegens een sportdag voor de medewerkers van stad, Sociaal Huis en AGB Sport. Het stadhuis, Sociaal Huis, archief, Gasthuismuseum, cc de Werft, de bib en de diensten jeugd, cultuur en sport zijn in de namiddag gesloten. Het zwembad, de sporthallen en dienst toerisme blijven wel open.

Inschrijven in de muziekacademie
Wil jij ook dansen, zingen, een instrument bespelen of toneel spelen? Vanaf woensdag 23 augustus om 13u kan je inschrijven bij de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Dat doe je online op http://amwdgeel.be. Je kan ook langsgaan op het secretariaat op woensdag 23 (13u tot 16u), donderdag 24 (10u tot 16u) of vrijdag 25 (10u tot 16u) augustus. Vanaf maandag 28 augustus kan je inschrijven op het secretariaat tijdens de gewone openingsuren. Het secretariaat van de academie is gevestigd in Stationsstraat 29. Heb je interesse, maar twijfel je nog? Contacteer de muziekacademie voor meer info.
meer info: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, 014 56 65 80, info@amwd.geel.be

Inschrijven in de kunstacademie
Sta jij al te popelen om een nieuw kunstjaar te beginnen? Vanaf maandag 28 augustus om 13u is de academie geopend voor de inschrijvingen. Ben je nog niet zeker of de academie iets voor jou is? Twijfel je nog aan je leskeuze? In september zijn er gratis proeflessen. Wil je al meteen inschrijven? Dat kan op het secretariaat op maandag 28 augustus van 13u tot 20u, dinsdag 29 augustus van 13u tot 20u, woensdag 30 augustus van 13u tot 20u en donderdag 31 augustus van 13u tot 17u. Vanaf 1 september kan je inschrijven op het secretariaat tijdens de gewone openingsuren. Het secretariaat van de academie is gevestigd in Kollegestraat 118.
Tip: De academie start met een nieuw atelier: oriëntatie beeldende kunst voor volwassenen vanaf 18 jaar. Een ideale introductie!
meer info: Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, 014 56 65 60, kunstacademie@geel.be

Geel Zomert! voor jong en oud(er)
Op vrijdag 25 augustus zetten de kids de Bogaard op z'n kop met Geel Zomert Junior! Kom naar de tuin van De Bogaard voor een spannende en onvergetelijke namiddag vol hippe muziek, dans en fun. Vanaf 14.30u staan immers de Knetter kidsband en de Ghost Rockers op het programma.

Los samen met Mila, Jonas, Charlie, Alex en Jimmy van de Ghost Rockers een mysterie op in een show vol spanning, avontuur en geheimen! Knetter is een live band die covers brengt van de bekendste kinderhits. Bereid je voor op een show vol plezier voor alle kids vol zang, dans en interactieve spelen.
Om 20.30u staat Tom Dice op het Geel Zomert! podium. Tom Dice is na een periode van luwte weer helemaal terug met zijn nieuwe plaat 'I've come a long way'. Dice liet zich inspireren door een aantal helden: John Mayer is niet veraf, net zomin als Ryan Adams, en grote voorbeelden Springsteen en Clapton. De single 'Hey There Sister' samen met Lize Feryn kan alvast rekenen op heel wat airplay.
meer info: www.geelzomert.be

Kunsten- en Zuidergekte Markt
Zondag 27 augustus wordt een zomerse dag vol zuiderse muziek, Geelse kunstenaars en wereldburgers. Tachtig deelnemers demonstreren en verkopen op de Kunstenmarkt allerlei ambachten en creatieve kunsten van 14u tot 18u. Je vindt op het marktplein unieke handgemaakte juwelen, leuke retrostofjes, toffe creaties uit hout en natuursteen, schilderijen en veel meer. Om het extra gezellig te maken zijn er kinderworkshops en muziek.

Ook de Zuidergekte markt is een bezoek meer dan waard. Je vindt er ngo's (niet-gouvernementele organisatie) en tal van derdewereldprojecten met unieke lokale spullen. Kom genieten van de sfeer op de markt, van de vele verschillende kraampjes, van lekker eten en (h)eerlijk drinken ten voordele van de projecten in het zuiden. Om 17.30u reikt schepen van ontwikkelingssamenwerking Griet Verhesen de Zuidergekke Award uit aan de leden van de Derdewereldraad voor het vele werk dat ze het hele jaar door leveren in Geel en in het Zuiden. Daarna worden de prijzen van de literatuur- en kraslotenwedstrijd van Pop-Up Europa uitgereikt (http://geel.bibliotheek.be).
meer info: cultuurdienst, 014 56 66 85, cultuurdienst@geel.be

Infomoment 'Gezond en verantwoord sporten voor 50-plussers'
Ben je niet sportief, maar wil je meer bewegen? Of doe je al aan sport en twijfel je of je wel goed bezig bent? Tijdens het infomoment 'Gezond en verantwoord sporten voor 50-plussers' op woensdag 30 augustus om 14u in dienstencentrum Luysterbos ga je dieper in op de problemen die kunnen opduiken bij het sporten. Gezondheid en sport gaan immers hand in hand. Je kan gratis deelnemen aan het infomoment, je moet wel inschrijven voor 25 augustus.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Ideetjes voor een regenachtige dag
Zoek je een activiteit die je ook bij slecht weer kan doen? Wat denk je van een tentoonstelling in het Gasthuismuseum? Heb je kinderen, dan is zoeken naar de Schat van Vlieg wel een leuk idee. Of spring eens binnen bij de bib voor Pop-up Europa.
Tot zondag 29 oktober kan je de tentoonstelling 'Over piskijkers, pestdokters en pauwendrek' bezoeken in het Gasthuismuseum.

De tentoonstelling vertelt je alles over de medische zorg in een plattelandsgemeente tijdens de late middeleeuwen. Tot ongeveer 1800 moest de patiënt of zijn verzorger het doen met huis- en tuinmiddeltjes en met bijgeloof. Wist je dat de gasthuiszusters pauwendrek gebruikten in hun recept tegen epilepsie? De dokter - of piskijker - bestudeerde de urine van zijn patiënt. Begin 17de eeuw deed de pestdokter zijn intrede. Doorheen de tentoonstelling vertellen zieken en hun verzorgers het verhaal van de ziekenzorg in een plattelandsgasthuis, elk in hun eigen tijd.

Het Gasthuismuseum is tot 1 oktober open op woensdag tot en met zondag van 13.30u tot 17u. Na 1 oktober is het museum op woensdag gesloten. De tentoonstelling is gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, van 6 tot 18 jaar betaal je 1,50 euro. Ben je ouder dan 18 jaar, dan betaal je 3 euro.
Vlieg is nog tot donderdag 31 augustus op zoek naar echte speurneuzen. In de bib kan je een geurenquiz spelen. Kan jij goed ruiken? Herken jij geuren? Dan is deze quiz echt iets voor jou. Er is een quiz voor kids van 4 tot 8 jaar en een quiz voor kids van 8 tot 12 jaar. Ga ook even langs bij Toerisme Geel.

Ook daar ligt een zoektocht voor je klaar. Tijdens een 3 km lange wandeling krijg je doe-opdrachten, allerhande vragen en hersenbrekers, allemaal over geuren. In het Gasthuismuseum volg je je neus en als je goed geroken hebt, vind je de schatkist. De gedreven speurneuzen die de bib, Toerisme Geel en het Gasthuismuseum bezoeken en zo drie stempels verzamelen op hun stempelkaartje, maken kans op een superleuke prijs.

Pop-up Europa is tot maandag 28 augustus op bezoek in de bib. Blikvanger van Pop-up Europa is een gloednieuwe interactieve tentoonstelling. Die geeft een overzicht van de Europese actualiteit, laat zien waarin Europa in jouw buurt zoal heeft geïnvesteerd, bevat een stemmodule rond een actueel vraagstuk en test je kennis van Europa in een quiz. Je kan je geluk beproeven met krasloten, een individuele literatuurquiz en voor de kleintjes is er een stickerpuzzel. Altijd prijs.
meer info: www.geel.be

 

imageMeer nieuws

Gevolgen staking Swissport vandaag nog voelbaar

Gevolgen staking Swissport vandaag nog voelbaar
Nationaal | Vlaanderen 23.08.2017 - 00.47u

T1 Gerd Heylen neemt ontslag bij SKS

Herentals 22.08.2017 - 22.23u

Beker : Oosterzonen - Beerschot-Wilrijk

Kempen regio | Nationaal | Westerlo 22.08.2017 - 17.16u

Noorderwijk Alive voor goede doelen

Herentals 22.08.2017 - 16.43u

Parkeerverbod gedeelte Ginderbuiten

Mol 22.08.2017 - 14.15u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto