Stem op deN Babbelhoek als meest gastvrije initiatief - DeN Babbelhoek uit Herentals dingt mee naar de Gastvrije Award, een wedstrijd voor gastvrije initiatieven die uitgaat van de vzw Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Door het uitreiken van de Gastvrije Award wil de vzw niet alleen gastvrije initiatieven in de kijker plaatsen, de winnaars worden ook beloond met een geldprijs van 1.000 euro. DeN Babbelhoek staat voorlopig mooi op de eerste plaats, maar kan nog altijd stemmen gebruiken. Surf voor 19 november naar www.gastvrijegemeente.be, geef uw stem aan deN Babbelhoek en maak van Herentals de meest gastvrije gemeente.

DeN Babbelhoek werd opgericht in samenwerking met het Lokaal Opvang Initiatief, het OCMW en Vormingplus Kempen. Op 1 maart 2005 gingen ze van start met een praatgroep Nederlands voor anderstaligen. Elke dinsdagnamiddag komen Nederlandstalige vrijwilligers en mensen met een andere nationaliteit samen in de Nederrij 115 om te praten over dagdagelijkse dingen. Iedereen is welkom: asielzoekers, mensen zonder papieren, vreemdelingen die de Belgische nationaliteit gekregen hebben, anderstaligen die in België werken of hier getrouwd zijn en mensen die lessen Nederlands voor anderstaligen volgen en een beetje praktijkervaring willen opdoen.

College gunt opdracht voor aanleg nieuw parkeerterrein

Het college beslist om de opdracht voor het aanleggen van een tijdelijk parkeerterrein in de Markgravenstraat toe te wijzen aan Leo Gys voor de prijs van 31.378,93 euro. Het parkeerterrein met 23 parkeerplaatsen komt op de plaats waar vroeger de woningen met huisnummer 87 en 89 stonden.

Damiaanactie verkoopt stiften

Op 24, 25 en 26 januari 2014 voert de Damiaanactie haar jaarlijkse solidariteitscampagne om tbc- en leprapatiënten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika te kunnen behandelen. De Damiaanactie krijgt hiervoor de medewerking van het stadsbestuur. De organisatie mag affiches aanplakken op de plakzuilen en krijgt de toestemming om een collecte op de openbare weg te houden. Omdat de Damiaanactie in 2014 haar vijftigste verjaardag viert, besteedt de stad extra aandacht aan de campagne in de Stadskrant.

Brandweer viert Sint-Barbara

Naar jaarlijkse gewoonte viert het Herentalse brandweerkorps op zaterdag 7 december zijn patroonheilige, Sint-Barbara. Om 11 uur trekt het korps in optocht naar het Begijnhof waar het een misviering bijwoont in de Sint-Catharinakerk. Na een middagmaal gaat de optocht verder naar de Lakenhal. Daar biedt het college van burgemeester en schepenen de brandweerlieden een receptie aan.

Rijksarchief plaats Herentalse parochieregisters online

Het college geeft toestemming aan het Rijksarchief om de oude parochieregisters uit het stadsarchief gratis online ter beschikking te stellen op www.arch.be. Het gaat om de doop- en huwelijksregisters van de Sint-Waldetrudisparochie uit de periode 1584-1805 en de begrafenisregisters uit de periode 1627-1805. Deze parochieregisters werden een vijftiental jaar geleden al op kosten van het Rijksarchief van Antwerpen gedigitaliseerd.

Stad bereidt zich voor op uitreiking biometrische paspoorten

Alle Belgische gemeenten moeten ten laatste op 31 januari 2014 operationeel zijn voor het afleveren van biometrische paspoorten en biometrische verblijfstitels. Hiervoor moet het stadsbestuur nieuwe hardware zoals scanners voor vingerafdrukken en nieuwe softwarepaketten aankopen. Het college gunt de opdracht voor het leveren van de hardware en de software en het opleiden van de medewerkers aan Cipal uit Geel. De totale kostprijs van dit project bedraagt 18.129,48 euro.

Stad draagt onbevaarbare waterlopen over aan provincie

Het college beslist om de onbevaarbare waterlopen waarvoor de stad verantwoordelijk is over te dragen aan de provincie. Dit houdt in dat de waterlopen van derde categorie worden geherklasseerd als waterlopen van tweede categorie. De herklassering kadert in de Vlaamse interne staatshervorming en moet zorgen voor een efficiënter beheer van de waterlopen. De provincie beschikt immers over de nodige expertise en middelen om de waterlopen goed te beheren.


Openbaar onderzoek voor RUP Dompel

Het openbaar onderzoek van het ontwerp Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Dompel loopt van dinsdag 26 november 2013 tot en met vrijdag 24 januari 2014. U kunt het voorlopig vastgesteld RUP inkijken bij de dienst ruimtelijke ordening in het administratief centrum of raadplegen op www.herentals.be/openbare-onderzoeken. U kunt uw opmerkingen en bezwaren ten laatste op 24 januari 2014 met een aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs bezorgen aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro), Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals.