Algemene vergadering Buurtinformatienetwerken BIN : Naar jaarlijkse gewoonte nodigt de stad alle leden van de Herentals buurtinformatienetwerken (BIN's) uit voor een algemene vergadering. Deze vergadering vindt plaats op donderdag 12 februari om 19.30 uur in zaal 't Hof. Ook wie nog geen lid is van een BIN, is van harte welkom op de vergadering. U krijgt er meer informatie over hoe de BIN's werken en over hoe u uw woning tegen inbraak kunt beveiligen.

Herentals telt negen particuliere BIN's met in totaal 777 leden. Deze BIN's bevinden zich in de wijken Wijngaard, Ter Bueken, Schoutenlaan, Watervoort, Diependaal, Braakveld, Woud, Sint-Jan en Zavelbosstraat. Er is ook een BIN-Z voor zelfstandigen (88 leden) en een BIN-MARKT voor marktkramers (98 leden). Bij onraad waarschuwt de politie de BIN-leden via een telefonisch spraakbericht.

Sint-Waldetrudiskerk en Sint-Catharinakerk open van mei tot en met september

De Sint-Waldetrudiskerk is tijdens het toeristisch seizoen open voor het publiek. Van 26 april tot 27 september kunt u de kerk bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 14 en 17 uur. Ook de Sint-Catharinakerk op het begijnhof is tijdens deze periode open op vrijdag, zaterdag en zondag, tussen 14 en 17 uur.

Het toezicht in de kerken gebeurt door vrijwilligers van de Kerkfabriek en werknemers van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA). Het stadsbestuur zorgt voor de aankoop van de PWA-cheques.

Winnaars nieuwjaarswensenactie krijgen Helemaal Herentals Kadocheque

De kerstboom in het administratief centrum werd de afgelopen eindejaarsperiode op een speciale manier versierd. Bezoekers van het administratief centrum konden hun nieuwjaarswensen op een kaartje schrijven en in de kerstboom hangen. In totaal sierden 44 wensen de boom. Wie een wens in de boom hing, kon ook zijn naam en adres op een briefje achterlaten. Het schepencollege trok hieruit tien winnaars die elk een Helemaal Herentals Kadocheque van 20 euro ontvangen. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Een kleine greep uit de nieuwjaarswensen:
"Een leuke thuis in ons nieuwe huis!", "Voor iedereen, jong & oud, een goede gezondheid", "Een goed rapport op school en geen ruzie in de wereld" en "Dat jullie zo mogen verder doen. Jullie zijn goed bezig en ik voel mij hier altijd welkom als ik iets kom vragen. Geniet van 2015."

Fietsers tellen dankzij provincie Antwerpen

Het schepencollege keurde een samenwerkingsovereenkomst met de provincie Antwerpen goed. De stad ontvangt kosteloos een telapparaat voor het tellen van fietsers. In ruil daarvoor tellen we de fietsers elk jaar gedurende twee weken op drie specifieke locaties.

De resterende 46 weken van het jaar gebruikt de stad het apparaat voor tellingen op gelijk welke locatie. Dat hoeven trouwens niet alleen fietsroutes te zijn. Het apparaat is ook geschikt voor het tellen van gemotoriseerd verkeer.

De telgegevens die Herentals samen met alle andere gemeenten registreert, voegt de provincie Antwerpen toe aan de permanente tellingen die ze zelf doet. Op vijftien vaste locaties in onze provincie vindt u nu al glasvezellussen die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 het aantal passerende fietsers tellen. De Provinciale Fietsbarometer vergelijkt, interpreteert en analyseert die combinatie van tellingen.

De provincie Antwerpen is de eerste regio in Europa die op een objectieve en gestructureerde manier informatie over fietsers verzamelt. Zelfs fietsland Nederland heeft geen cijfers op dit schaalniveau. Dat maakt de Provinciale Fietsbarometer uniek in Europa.