Bibliotheek start met zelfuitleensysteem : vanaf donderdag 23 april werkt de bibliotheek in de Gildelaan met een zelfuitleenbalie. U kunt er zelf uw boeken, cd's en dvd's uitlenen en terug indienen. Het systeem is heel eenvoudig en u hebt er beslist geen computerkennis voor nodig. Aangezien er vier uitleenstations komen, moet u ook minder lang aanschuiven. Bovendien hebben de medewerkers van de bib op deze manier meer tijd om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij uw zoektocht. Voor de realisatie van dit project kan de stad rekenen op de steun van de provincie Antwerpen.

De installatie van de nieuwe balie gebeurt op maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 april. De bibliotheek is tijdens deze werkzaamheden gesloten. De inleverbus blijft wel beschikbaar om uw geleende materialen terug in te leveren. De officiële inhuldiging van het zelfuitleensysteem vindt plaats op woensdag 29 april om 15 uur.

Stad zet medewerkers op de fiets

Het stadsbestuur investeert 1.000 euro in het opknappen van gevonden fietsen. Deze fietsen zijn bestemd voor de stadsdiensten. Het is de bedoeling dat medewerkers tijdens de werkuren hun verplaatsingen zoveel mogelijk met deze fietsen doen. De fietsen worden opgeknapt door de cursisten van de afdeling fietsenmaker van het Centrum voor Volwassenenonderwijs DTL en de leerlingen van De Vesten. De actie maakt deel uit van het burgemeestersconvenant, een Europees project waarbij de Europese Unie lokale besturen uitdaagt om hun CO2-uitstoot tegen 2020 te verminderen met 20 procent.

Paaskermis op Grote Markt

Van 4 tot 8 april is het weer Paaskermis op de Grote Markt. Om alles vlot te laten verlopen, is de Grote Markt autovrij van woensdag 1 april om 7 uur tot donderdag 9 april om 17 uur. In het Hofkwartier, de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat), de Koppelandstraat en de Kloosterstraat is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Op het parkeerterrein van zaal 't Hof geldt een parkeerverbod van maandag 30 maart om 8 uur tot donderdag 9 april om 17 uur. Ook in de Oud-Strijderslaan (tussen de Sint-Jobsstraat en de ovonde) en op de ring (langs de zijde van de Sint-Jobsstraat) is het verboden te parkeren van maandag 30 maart om 8 uur tot woensdag 1 april om 16 uur. Van maandag 23 maart om 8 uur tot vrijdag 10 april om 17 uur is het multifunctioneel terrein op de Herenthoutseweg voorbehouden voor de foorkramers.

Shop in Thals op 11 en 12 april

Op zaterdag 11 en zondag 12 april trappen de handelaars van het stadscentrum het zomerseizoen op gang met een nieuwe editie van Shop in Thals. Op de overdekte catwalk op de Grote Markt kunt u de nieuwste modetrends ontdekken. Op zondagnamiddag zijn alle winkels open en vindt het historische Spel van de Roetaert plaats. Vanaf 14 uur is er een kinderdisco en om 14.30 uur start het konijnenvangen.

Op de zuidkant van de Grote Markt (tussen de Kerkstraat en de Lakenhal) geldt een parkeerverbod van vrijdag 10 april om 7 uur tot maandag 13 april om 13 uur. De Zandstraat en de zuidkant van de Grote Markt zijn op zaterdag en zondag autovrij van 12 tot 18 uur. De noordkant van de Grote Markt (tussen de Lakenhal en het parkeerterrein van zaal 't Hof) is autovrij op zondag van 12 tot 18 uur.

Zandstraat winkelwandelstraat

Van 10 april tot 3 oktober kunt u elke vrijdag van 9.30 uur tot 14 uur en elke zaterdag van 11 tot 18 uur verkeersvrij wandelen en winkelen in de Zandstraat. Er is geen autoverkeer toegestaan tussen de Grote Markt en de Sint-Magdalenastraat. De doorgang van de Collegestraat naar de Nieuwstraat blijft behouden.

Stad ondersteunt middenstand

In 2015 heeft de stad een budget van 50.000 euro voor de ondersteuning van de middenstandsvereniging vzw Thals. Het geld wordt verdeeld over verschillende activiteiten en evenementen die vzw Thals samen met de stad organiseert zoals Shop in Thals, de braderij, Herentals Zingt en de promotie van de Helemaal Herentals Kadocheques.

AC Herentals organiseert eerste editie van Run in Thals

Op zondag 19 april organiseert AC Herentals de eerste editie van Run in Thals, een joggingwedstrijd voor alle leeftijden. De jogging vindt plaats in en rond het BLOSO-centrum. De kidsrun start om 10 uur. Om 10.45 uur zijn de lopers van de 6 en de 13 kilometer aan de beurt en om 11 uur kunt u aan de 21 kilometer beginnen. Meer informatie vindt u op www.run-in-thals.be.

Tussen 10 en 14 uur is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Vorselaarsebaan, Heikenstraat, Meivuurstraat en Bornstraat. Er geldt ook een parkeerverbod.

Morkhoven kermis

Van 10 tot 12 mei viert Morkhoven kermis. Om dit veilig en vlot te laten verlopen, is Dorp afgesloten voor het doorgaand verkeer van woensdag 6 mei om 8 uur tot woensdag 13 mei om 17 uur. Er geldt ook een parkeerverbod.

Veeprijskamp op 25 mei

Op pinkstermaandag 25 mei organiseert de stad Herentals samen met de Landelijke Raad de 57e veeprijskamp op het multifunctionele terrein aan de Herenthoutseweg. Op het programma staan wedstrijden met pony's, paarden, schapen, geiten, ezels en rundvee. Naar goede gewoonte is er ook veel randanimatie. Er is een markt met hoeveproducten, er zijn demonstraties en u kunt kennismaken met kleinvee zoals kippen en konijnen.

Kijk naar de zonsverduistering met ASH-polaris

Op vrijdag 20 maart kunt u in Herentals tussen 9.27 uur en 11.46 uur een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. De amateursterrenkundigen van Herentals (ASH-Polaris) stellen kijkers met filters ter beschikking op de Grote Markt. In de Lakenhal kunt u de eclips in alle veiligheid én met de nodige uitleg volgen op een groot scherm. De toegang is gratis. ASH-Polaris krijgt van de stad een subsidie voor culturele evenementen. Die subsidie bedraagt 50 procent van de bewezen kosten, met een maximum van 250 euro.

Sterrenkijkdagen in Herentals

De Amateursterrenkundigen van Herentals (ASH-Polaris) stellen ook dit jaar hun kijkers ter beschikking tijdens de jaarlijkse Sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart staan ze vanaf 19 uur aan het Fundatiehuis (Begijnhof). Om de sterrenhemel goed te kunnen waarnemen, dooft het stadsbestuur de openbare verlichting op het Begijnhof en in de omliggende straten. Dit gebeurt van vrijdag 27 maart tot maandag 30 maart. Meer informatie over de Sterrenkijkdagen vindt u op www.sterrenkijkdagen.be.