Stad geeft schade wateroverlast door aan Rampenfonds : de voorbije weken werd Herentals meermaals getroffen door ernstige regenbuien. Op 29 juni gaf de stad de schade, veroorzaakt door de buien op 30 mei en 5 juni, door aan het Vlaamse Rampenfonds. De ambtenaar noodplanning maakte een schatting van de geleden schade aan de hand van het aantal brandweerinterventies en het gemiddelde schadebedrag dat de getroffen inwoners doorgaven aan het stadsbestuur. Voor de bui van 30 mei komt de totale geschatte schade neer op 278.255 euro, verdeeld over 87 brandweerinterventies. Voor de bui van 5 juni is dit 1.724.766 euro en 111 interventies.

Herentalsenaren die bij de regenbui van 23 juni schade hebben geleden, kunnen dit nog tot en met 13 augustus doorgeven aan het stadsloket (tel. 014-28 50 50, www.herentals.be/melding-waterschade). Op 14 augustus maakt de stad ook deze schade over aan het Rampenfonds. Als de Vlaamse Regering beslist om de wateroverlast als ramp te erkennen, neemt de stad contact op met de getroffen inwoners om de aanvragen en schadedossiers te coördineren.

De stad ontving ook 8 meldingen van landbouwers die schade hebben geleden door de hevige regenval. In overleg met de Federale Overheidsdienst Financiën en het Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV) roept de burgemeester een commissie samen om de schade officieel vast te stellen.

Positieve evaluatie voor duurzaam pesticidengebruik

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) evalueerde het pesticidengebruik van de openbare besturen voor het jaar 2015. Herentals kreeg een gunstige evaluatie. Sinds 1 januari 2015 zijn openbare diensten verplicht om hun terreinen zonder pesticiden te onderhouden. Pesticiden kunnen enkel nog gebruikt worden onder specifieke voorwaarden en na het doorlopen van een procedure. De stad bouwde het pesticidengebruik al jaren af en gebruikt sinds 2015 geen werkzame stoffen meer. De stad gebruikt enkel nog rattenvergif. Dit is een uitzondering die zonder aanvraagprocedure is toegestaan.

Neem deel aan de actie Stappen, Trappen & Shoppen

Het stadsbestuur en de Herentalse middenstand zijn op zoek naar ondernemers die graag willen meewerken aan de actie Stappen, Trappen & Shoppen. De actie loopt van 1 tot 30 september 2016. Met de actie Stappen, Trappen & Shoppen willen de handelaars en het stadsbestuur iedereen aanmoedigen om met de fiets of te voet naar de winkel te komen. Fietsen en stappen zijn gezond en milieuvriendelijk. Bovendien is het in een druk stadscentrum dikwijls de snelste manier om ergens te komen. Per aankoop bij een deelnemende handelaar krijgen klanten een stempel op hun kaart. Met een volle kaart kunnen klanten deelnemen aan de wedstrijd en mooie prijzen winnen.

Alle handelaars van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven kunnen gratis deelnemen aan de actie. Elke deelnemende handelaar stelt een prijs ter beschikking. Schrijf u voor 25 juli in via www.herentals.be/stappen-trappen-shoppen.

RETROthals brengt rockabilly naar Grote Markt

Op zondag 17 juli organiseert vzw Flame&Go de tweede editie van RETROthals, een retromarkt voor de hele familie. Bij de kraampjes op de Grote Markt vindt u alles van jurken en juwelen tot vinyl platen en retrokappers. Er is ook een autoshow met prachtige oldtimers. Vanop een gezellig terras kunt u enkele livebands aan het werk horen. Naast het terras kunnen de kinderen zich uitleven op een springkasteel. De Grote Markt is verkeersvrij van 5 tot 23 uur.