Stadspoortstraat afgesloten op 29, 30 en 31 augustus : van woensdag 24 augustus tot en met vrijdag 2 september zijn er asfalteringswerkzaamheden in de Stadspoortstraat en op het kruispunt met de Boerenkrijglaan. Ook het parkeerpleintje tussen de Stadspoortstraat en de Boerenkrijglaan wordt vernieuwd. Na de werkzaamheden kunt u het pleintje enkel op en af rijden via de Boerenkrijglaan. Doorgaand verkeer is niet meer mogelijk.

De aannemer probeert de hinder tot een minimum te beperken. Enkel op 29, 30 en 31 augustus is er geen doorgaand verkeer in de Stadspoortstraat mogelijk. De omleiding loopt via de ring en de Augustijnenlaan. De bussen van De Lijn rijden via de ring, Herenthoutseweg, Kerkplein, Kerkstraat, Grote Markt en Belgiëlaan naar het station. De planning kan door onverwachte (weers)omstandigheden wijzigen.

Stappen, Trappen & Shoppen: enorme prijzenpot

Van 1 tot 30 september kunt u deelnemen aan de actie 'Stappen, Trappen & Shoppen'. Met deze actie willen het stadsbestuur en de handelaars klanten aanmoedigen om de auto wat vaker te laten staan. Fietsen en stappen is gezond, goed voor het milieu en in het stadscentrum vaak de snelste manier om ergens te komen.

Haal uw stempelkaart af bij één van deelnemende handelaars, kom in september te voet of met de fiets winkelen en verzamel de stempels. Met een volle stempelkaart (met tien stempels, waarvan minstens vijf van verschillende handelaars) maakt u kans op verschillende originele prijzen.

Elke deelnemende handelaar geeft minstens één prijs weg wat maakt dat er tientallen prijzen te winnen zijn zoals een halsketting, een barbequepakket voor vier personen, een breipakket ter waarde van 50 euro, potjes saffraan met recepten,... . De twee hoofdprijzen zijn een herenfiets L'Avenir D-Lite ter waarde van 599 euro en een damesfiets L'Avenir Eclips ter waarde van 419 euro van de Véloshop (Noordervaart). Stempelkaarten zijn te verkrijgen bij de handelaars met een affiche voor het raam. Het wedstrijdreglement vindt u op www.herentals.be/sts.

Nieuwe samenaankoop groene energie

Herentals doet dit jaar opnieuw mee aan de provinciale groepsaankoop van 100 procent groene stroom. De vorige jaren was de actie een succes. In 2015 schreven 1.736 Herentalsenaren zich in. Van hen gingen 1.360 mensen ook effectief in op het aanbod van de winnende energieleverancier.

Tot 11 oktober kunt u zich vrijblijvend inschrijven op www.samengaanwegroener.be. Op 12 oktober is er een online veiling en kunnen de energieleveranciers hun beste bod doen. Daarna krijg u een voorstel op maat met een duidelijk zicht op uw mogelijke besparing. Pas dan beslist u om al dan niet te veranderen van energieleverancier. Denk eraan: de aangeboden tarieven van de groepsaankoop krijgt u gedurende een jaar.

Nadien mag de leverancier de tarieven aanpassen. Tot nu toe moest u zich dus elk jaar opnieuw inschrijven. Maar wie zich dit jaar inschrijft, doet ook de volgende jaren automatisch mee met de groepsaankoop. Wenst u niet meer deel te nemen, dan kunt u zich uitschrijven.

De provincie organiseert een aparte groepsaankoop voor bedrijven, zelfstandigen en verenigingen. Hebt u een professioneel contract en verbruikt u jaarlijks minder dan 50.000 kWh elektriciteit (enkel laagspanning) en 100.000 kWh gas, dan is dit uw kans om goedkopere energie aan te kopen. Vorig jaar bespaarden de deelnemers gemiddeld 333 euro. Schrijf u voor 26 oktober vrijblijvend in op samengaanwegroenerprofessioneel.ichoosr.com.

Hulp nodig bij uw aanvraag?

De Fakkel vzw is in Herentals de vereniging waar armen het woord nemen. De Fakkel nodigt iedereen uit op enkele infonamiddagen over allerlei sociale voordelen, tegemoetkomingen, groepsaankopen, ... Wilt u meedoen met de groepsaankoop? Breng dan zeker uw laatste eindfactuur van elektriciteit en gas mee. De infoavonden vinden plaats op:

Vrijdag 16 september in woonzorgcentrum Sint-Anna, Vorselaarsebaan 1
Dinsdag 20 september in buurthuis Diependaal, Musketstraat 100
Woensdag 21 september in dienstencentrum 't Convent, Begijnhof 17
Donderdag 22 september in De Cirkel, campus Spiegelfabriek, Lierseweg 132
Vrijdag 23 september in de Dorpel en Dorpelshop, Boerenkrijglaan 16

Hebt u graag wat hulp bij het inschrijven, maak dan een afspraak met vzw De Fakkel via gsm 0487-99 06 23 of vzwdefakkel@gmail.com. Breng zeker uw eindafrekening van gas en elektriciteit mee.

Kunstenaar voor standbeeld Rik Van Looy aangesteld

Het schepencollege stelt kunstenaar Philip Aguirre aan als uitvoerder van een standbeeld voor wielerlegende Rik Van Looy, nog steeds de onvolprezen Keizer van Herentals. Deze beslissing volgt het advies van de jury, die unaniem koos voor het voorstel van deze kunstenaar. De jury bestond uit vertegenwoordigers van het stadsbestuur, de sportraad, de cultuurraad, de kunstacademie, de stadsdiensten en twee externe kunstexperts.

Philip Aguirre heeft een uitgesproken geëngageerd en humanistisch karakter en kiest consequent voor klassieke technieken, traditionele materie, motieven en genres. Zijn ontwerp sluit het beste aan bij de opdracht en zijn contact met Rik Van Looy is vriendschappelijk en gemoedelijk. Ook Rik Van Looy is zeer tevreden over het ontwerp.

De kostprijs van het kunstwerk bedraagt 37.500 euro. De onthulling van het standbeeld gebeurt in de aanloop van Herentals Fietst van 2017 en krijgt een eigen ceremonie. Het beeld zal uiteindelijk geplaatst worden tussen 3 bomen op het pleintje voor de KBC op de Grote Markt.