Hertals Rock City : op zaterdag 13 mei laat Hertals Rock City het stadscentrum opnieuw op zijn grondvesten daveren. Vanaf 13 uur treden tien punk- en metalgroepen op in zaal 't Hof. U kunt er onder meer Department S, The Ramonas, Up the Irons en Killer aan het werk zien. Om het laden en lossen mogelijk te maken, geldt er van 11 tot 23 uur een parkeerverbod op de eerste rij parkeerplaatsen achter zaal 't Hof. Meer informatie over het festival en de artiesten vindt u op www.hertalsrockcity.com.

Jan Bertels is nieuwe burgemeester

Op maandag 20 maart legde Jan Bertels in handen van de provinciegouverneur de eed af als burgemeester van Herentals. Het college van burgemeester en schepenen herverdeelt de bevoegdheden op de zitting van 3 april 2017, na de aanstelling van de nieuwe schepen door de gemeenteraad.

Geen bedrijventerrein op Dikberd-Vennen

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft op 16 maart beslist om het landbouwgebied rond Vennen niet als bedrijventerrein in te willen vullen. De zone Dikberd-Vennen werd geruime tijd onderzocht in functie van bestemming naar een regionaal bedrijventerrein.

De stad heeft de afgelopen maanden de schrapping van deze zoekzone bepleit bij de provincie Antwerpen. Het stadsbestuur voelde zich gesterkt met de resultaten van het milieurapport en de vele bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend. De stad begrijpt dus zeker de onrust die er leefde bij de bewoners, maar wachtte ook nog op het onderzoek naar milieueffecten.

Het onderzoek naar de milieueffecten erkent nu de vele bezorgdheden van de bewoners. Een bijkomend bedrijventerrein zou immers een serieuze impact hebben op de leefbaarheid van deze zone.

Welke kerken blijven in Herentals behouden voor de eredienst?

Het stadsbestuur en de lokale kerkelijke overheid stelden op maandag 20 maart een ontwerp van kerkenplan voor. Dit plan bepaalt welke van de acht kerkgebouwen in onze gemeente behouden blijven voor de eredienst en voor welke kerkgebouwen mogelijk een andere toekomst in het vooruitzicht wordt gesteld.

Lokale kerkraden zijn openbare instellingen. Het stadsbestuur draagt daarom bij in het onderhoud van de kerken op het grondgebied. Binnen de Vlaamse overheid gingen er de afgelopen jaren stemmen op die zich afvroegen of de kerkgebouwen voldoende gebruikt worden. De Vlaamse overheid legde daarom elk gemeentebestuur de verplichting op om een kerkenplan uit te werken. Dit plan geldt als voorwaarde om nog aanspraak te kunnen maken op subsidies voor mogelijke restauraties of onderhoudswerken.

De gesprekken in Herentals tussen de gemeentelijke en kerkelijke overheid werden einde 2015 opgestart. Er werd een werkgroep opgericht met een vertegenwoordiging van kerkelijke zijde en vertegenwoordigers vanuit het stadsbestuur. De werkgroep vergaderde de afgelopen jaren zowel gezamenlijk als afzonderlijk. Samen werd gestreefd naar een gedeeld standpunt over een kerkenplan voor Herentals.

De Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en de Zandkapel in Noorderwijk blijven op lange termijn dienen als gebouw voor eredienst.
De Sint-Antonius-van-Paduakerk blijft minstens tot 2030 een gebouw voor eredienst.
De Sint-Bavokerk (Noorderwijk) en de Sint-Niklaaskerk (Morkhoven) blijven bewaard voor de eredienst en de nodige investeringen worden voorzien. In 2020 zal de stuurgroep een gesprek voeren om te bepalen of, uitgaande van de dan geldende noden, het gebouw op langere termijn behouden blijft als kerkgebouw of als gebouw met een andere functie.
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt nog tot 2025 als gebouw voor de eredienst aangeduid. In 2020 wordt een gesprek gevoerd of er na 2025 in het gebouw nog een kleine liturgische ruimte bewaard moet blijven.
De Onze-Lieve-Vrouwkerk wordt aan de eredienst onttrokken. De eigenaar bekijkt een mogelijke herbestemming van het terrein.

Na ontwijding van een kerk bepaalt de eigenaar de verdere toekomst van het gebouw. Dat kan het stadsbestuur, de kerkfabriek of de congregatie zijn. Zij zullen geen overhaaste beslissingen nemen en alle opties staan open. U kunt u uw opmerkingen tot zondag 16 april 2017 bezorgen aan de pastorale werkgroep, Kerkstraat 11, 2200 Herentals, blacksalmonella@hotmail.com of aan het college van burgemeester en schepenen, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals, info@herentals.be.

Jazz in Thals

Op zondag 4 juni vindt er een nieuwe editie van Jazz in Thals plaats. Verschillende jazzartiesten uit binnen- en buitenland geven het beste van zichzelf in negen cafés in het centrum van Herentals. De optredens beginnen om 21 uur en eindigen om 1 uur. De toegang is gratis.

Voor en tijdens het festival kunt u op de Grote Markt terecht voor een lekkere hap. Om plaats te maken voor de foodtrucks geldt er van 13 uur tot 2 uur een parkeerverbod op het zuidelijke deel van de Grote Markt (tussen Kerkstraat en Lakenhal). Meer informatie over het festival en de artiesten vindt u op www.jazzinthals.be.

Kinderen op het kasteel en open Park

Tijdens de meidagen van vzw Ter Vesten kunt u de tentoonstelling Kinderen op het kasteel bezoeken. Van zaterdag 13 tot zondag 28 mei stellen leerlingen van de Herentalse lagere scholen en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst hun werken tentoon in kasteel Le Paige (Nederrij 135). De tentoonstelling is open op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

De jaarlijkse concertdag Open Park vindt plaats op zondag 14 mei. Op het domein rond het kasteel kunt u de Herentalse muziekverenigingen aan het werk horen. Iedereen is welkom vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis.