Speelpleinen in juli en augustus : de verschillende stedelijke vakantiewerkingen geven kinderen de kans om de vakantietijd op een creatieve en speelse manier door te brengen. De kinderen spelen en ravotten er met leeftijdsgenoten, begeleid door enthousiaste animatoren.

Speelpleinwerking De Sjallekes

De stedelijke vakantiewerking De Sjallekes is bestemd voor kinderen geboren tussen 2003 en 2012. Ze loopt van 3 tot en met 14 juli, van 24 juli tot en met 11 augustus en van 21 tot en met 25 augustus. Ook dit jaar staat De Sjallekes drie weken open voor kleuters. Kinderen die geboren zijn in 2013 kunnen er terecht van 3 tot en met 7 juli, van 31 juli tot en met 4 augustus en van 21 tot en met 25 augustus. Tijdens het weekend en op feestdagen is er geen speelpleinwerking.

De activiteiten vinden plaats van 9 tot 16 uur in de Vrije Basisschool op de Wijngaard (Wijngaard 9). Is uw kind vier jaar, dan kunt u kiezen of u voor een hele of een halve dag inschrijft. Deelnemen kost 4 euro per dag en wordt na de zomer via een onkostennota afgerekend. Er is vooropvang vanaf 7 uur en naopvang tot 18 uur. Tot 8 uur en vanaf 17 uur kost de opvang 0,90 euro per begonnen halfuur, ter plaatse te betalen. Elke vrijdag wordt de Sjallekes een inclusief speelplein waar kinderen met én zonder handicap samen kunnen spelen. Ouders van kinderen met een handicap kunnen voor meer informatie en inschrijvingen terecht bij de afdeling sport en jeugd.

Speelpleinwerking NoMo

Het stadsbestuur organiseert een speelpleinwerking voor alle kinderen van Noorderwijk en Morkhoven geboren tussen 2003 en 2012. De speelpleinwerking NoMo loopt van 17 tot en met 28 juli in de lokalen van KLJ Noorderwijk (Kruisstraat) en van 16 tot en met 31 augustus in de lokalen van chiro Morkhoven (Sint-Niklaasstraat). De activiteiten vinden plaats van 9 tot 16 uur. Er is naopvang tot 17 uur. Tijdens het weekend en op feestdagen is er geen speelpleinwerking. Deelnemen kost 4 euro per dag.

Zomerwerking voor de kinderen van Diependaal

Kinderen van de wijk Diependaal, die geboren zijn tussen 2005 en 2012, kunnen van 12 juli tot en met 18 augustus terecht in het buurthuis. De activiteiten vinden plaats van 12 tot 16 uur. Deelnemen is gratis. Tijdens het weekend, op 21 juli en op 14 en 15 augustus is er geen speelpleinwerking.

De Speelbus komt naar uw buurt

De Speelbus rijdt rond van 10 tot en met 20 juli en van 7 tot en met 18 augustus. Het busje, volgeladen met spel- en knutselmateriaal, trekt door de stad en stopt op verschillende pleintjes in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Kinderen geboren tussen 2005 en 2012 kunnen telkens een halve dag meespelen. Deelnemen is gratis. De kalender van de Speelbus vindt u op www.herentals.be/speelbus.

Youca Action Day

Youca Action Day is de nieuwe naam voor Zuiddag. Youca staat voor Youth for Change and Action. Op donderdag 19 oktober gaan duizenden jongeren een dagje niet naar school. In de plaats daarvan gaan ze aan het werk. Hun loon van 50 euro staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Het stadsbestuur doet opnieuw mee aan deze actiedag en stelt dit jaar zes studenten te werk. Werkgevers die dit unieke project willen ondersteunen, kunnen hun jobs posten via jobbank.youca.be.

Braderij

Van woensdag 28 juni tot en met zaterdag 1 juli zorgt de braderij voor heel wat leven in het stadscentrum. Net zoals vorig jaar bundelen de stad en middenstandsorganisatie Thals de krachten met Homahe, de vereniging van horeca-uitbaters op de Grote Markt. In de winkelstraten kunnen kinderen zich amuseren op springkastelen en een paardenmolen. Wie geïnteresseerd is in een nieuwe wagen kan op de Grote Markt het aanbod van zes Herentalse garages bekijken. Op de laatste dag van de braderij strijden een aantal sterke mannen voor de titel van 'De sterkste man van de Kempen'. Lukt het hen om een vrachtwagen voort te trekken? U ziet het vanaf 14 uur op de Grote Markt. 's Avonds sluit de braderij af met een optreden van Motown Supremacy. Daarna laat dj Bobby Ewing iedereen verder feesten van achter zijn draaitafel.

Om alles vlot te laten verlopen moet de stad de verkeerssituatie in het centrum tijdelijke aanpassen. De bewoners van de betrokken straten vinden het aangepaste verkeersreglement in hun brievenbus. Voor meer informatie kunt u binnenkort ook terecht op www.herentals.be/wegen-en-verkeer of bij het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

Heraanleg Markgravenstraat vordert sneller dan gepland

De weg- en rioleringswerkzaamheden in de Markgravenstraat verlopen vlot. De aannemer heeft momenteel meerdere ploegen ter beschikking waardoor fase 1 (van Kleine Markt tot en met het kruispunt met Vossenberg) volledig afgerond is tegen het begin van het bouwverlof. De aannemer start op woensdag 7 juni ook al aan fase 2 (van Vossenberg tot Lierseweg) en werkt dus tot aan het bouwverlof gelijktijdig aan beide delen van de straat.

Tijdens het bouwverlof is de werf tussen Vossenberg en Lierseweg toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Als de werkzaamheden vlot blijven verlopen en de aannemer niet te veel hinder ondervindt van de weersomstandigheden, is de heraanleg afgerond tegen begin oktober. Dat is een maand vroeger dan oorspronkelijk gepland.