-Kerstfeest De Dorpel-Plannen om de Eerste Wereldoorlog te herdenken?-Boke Hertals-Rockconcert in ’t Hof -Alcohol, begin niet te vroeg-Eindejaarsfuiven in Herentals, Noorderwijk -KWB Sint-Jan viert 50-jarig bestaan

Plannen om de Eerste Wereldoorlog te herdenken?
In 2014 start de herdenkingsperiode van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. Heemkundige kringen, jeugdverenigingen, cultuurmedewerkers, leerkrachten en toeristische organisaties zijn al bezig met het voorbereiden van herdenkingsactiviteiten. De provincie Antwerpen wil deze initiatieven ten volle ondersteunen. Daarom ontwikkelde het projectteam Great War samen met Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) een onlineleidraad. Deze leidraad helpt u bij de voorbereiding van uw activiteit. De geregistreerde projecten worden opgenomen in een geheel van promotie- en communicatieacties.

Kerstfeest De Dorpel
Op zondag 16 december organiseren JCI en vzw De Dorpel een kerstfeest voor kansarme mensen uit Herentals. Omdat dit een activiteit voor het goede doel is, stelt het stadsbestuur zaal ’t Hof gratis ter beschikking.
 
Boke Hertals 
De eerste twee concerten van Boke Hertals waren een groot succes. Cultuurcentrum ’t Schaliken plant dan ook twee nieuwe middagconcerten in het voorjaar. Op donderdag 21 februari 2013 treedt de muziekgroep One Trick Po op en op donderdag 28 maart maakt The Fortunate Few zijn opwachting. Schoolkinderen, werkende mensen, senioren met vrije tijd, … kunnen er terecht. De toegang is gratis en u krijgt er een boterham bovenop. Maar: op is op. Om 12 uur openen de deuren. De concerten duren van 12.15 tot 13.15 uur.
 
Rockconcert in ’t Hof
Cultuurcentrum ’t Schaliken wil op het vlak van muziek extra aandacht schenken aan jongeren. Samen met jeugdhuis 10R20 organiseren ze een avondje steengoede muziek. Op 15 februari om 20 uur kan de jeugd in zaal ’t Hof terecht voor een optreden van de rockgroep Freaky Age. Vanaf 22.45 uur wordt het feest verder gezet in het jeugdhuis. Dj Captain Steel en een lokale dj zorgen voor de muziek. De toegangsprijs voor het concert en de fuif bedraagt 10 euro. Vrienden van ’t Schaliken en leden van 10R20 betalen 7 euro. Tickets zijn te koop in het cultuurcentrum (Grote Markt 35).
 
Alcohol, begin niet te vroeg
Jongeren drinken beter geen alcohol. Ze zijn gevoeliger voor de effecten en kunnen er minder goed mee omgaan dan volwassenen. De federale overheid en de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) voeren daarom een grootschalige campagne die jongeren en ouders moet informeren over de gezondheidsrisico's die drinken op jonge leeftijd met zich meebrengt. Het stadsbestuur ondersteunt deze campagne en verspreidt de campagnestickers onder fuiforganisatoren, nachtwinkels, supermarkten en horecazaken.
 
Laat uw fiets graveren en win een fietsslot
De stad helpt u om fietsdiefstal te voorkomen door gratis uw fiets te graveren. Dieven worden immers afgeschrikt omdat een gegraveerde fiets herkenbaar is. Als uw fiets toch gestolen wordt, kan het ingegraveerde rijksregisternummer de zoektocht vergemakkelijken. U kunt uw fiets laten graveren tijdens evenementen zoals Herentals Fietst en Feest, de Schakel en de Week van de verkeersveiligheid maar ook tijdens de maandelijkse fietsgraveersessies.
 
De fietsgraveersessies vinden plaats op de derde zaterdag van januari, maart, mei, juli, september en november tussen 13 en 16 uur in het Verkeerseducatief Centrum en op de derde woensdag van februari, april, juni, augustus, oktober en december tussen 12 en 16 uur in het fietspunt aan het station. De dienst preventie plant ook een viertal extra graveersessies in Noorderwijk en Morkhoven.
 
Inwoners van Herentals die hun fiets dit jaar laten graveren tijdens de graveersessies, kunnen bovendien een diefstalveilig fietsslot winnen. De stad verloot elke maand een slot en maakt de winnaar bekend in de stadskrant.
 
Eindejaarsfuiven in Herentals, Noorderwijk en Hulshout
Op 31 december organiseert TEQ Events de eindejaarsfuif Kiss Me. Die vindt zowel plaats in de sporthal van Noorderwijk als in de sporthal van Hulshout. In zaal ’t Hof op de Grote Markt organiseert de Herentalse Basketbalclub Open Up New Year. De feestvierders kunnen gebruik maken van een busdienst die pendelt tussen jeugdhuis 10R20 in Herentals, het Dorpsplein in Noorderwijk en de sporthal in Hulshout.
 
Nieuwe reeks zwemlessen
Op maandag 18 februari start de sportdienst met een nieuwe reeks zwemlessen voor baby’s, peuters, kleuters, kinderen en volwassenen. Een zwemreeks bestaat uit tien lessen. Kinderen en volwassenen kunnen in groep of individueel deelnemen. Inwoners van Herentals kunnen zich inschrijven vanaf maandag 21 januari op www.uitinherentals.be/zwemlessen. Kinderen die reeds deelnamen aan de zwemlessen krijgen voorrang bij een nieuwe inschrijving.
 
KWB Sint-Jan viert vijftigjarig bestaan
Op 6 januari 2013 bestaat KWB Sint-Jan vijftig jaar. Het stadsbestuur ontvangt de jubilerende vereniging op zaterdag 26 januari om 19 uur in de Lakenhal en biedt de genodigden een receptie aan.