De gemeente Nijlen vindt dat elk kind het recht heeft om buiten te spelen en wil een positief speelklimaat creëren. Op de gemeenteraad van 31 maart wordt daarom het charter 'Goe Gespeeld' goedgekeurd. Nijlen is hiermee de 57ste Vlaamse gemeente die het charter goedkeurt. Door het goedkeuren en ondertekenen van dit charter, gaat het gemeentebestuur het engagement aan om ook in de toekomst te blijven werken aan kansen voor kinderen om buiten te spelen. De ondertekening gebeurt tijdens de Buitenspeeldag op 1 april.

Er is geen betere plaats en geen beter tijdstip om het 'Goe Gespeeld' charter te ondertekenen dan in het speelbos van Kruiskensberg tijdens de Buitenspeeldag. In het bijzijn van heel wat spelende kinderen zullen burgemeester Paul Verbeeck, schepen voor jeugd Carrie Verelst, kinderburgemeesters Febe Vermeiren en Jitte Davidson en leden van de kinderraad het charter ondertekenen. Dit zal plaatsvinden om 13.30 uur.

Acht doelstellingen

In onze gemeente spelen kinderen in alle openbare ruimteIn onze gemeente spelen kinderen in het groenIn onze gemeente is spelen geen overlastIn onze gemeente kunnen kinderen zich veilig verplaatsenIn onze gemeente is er voldoende speelruimte voor georganiseerd jeugdwerkIn onze gemeente creëren lokale beleidsmakers een verdraagzaam klimaat ten aanzien van spelende kinderenIn onze gemeente houdt elke beleidsmaatregel rekening met de impact op kinderen en jongerenIn onze gemeente ontwerpen kinderen mee de openbare ruimte

Inhoud meerjarenplan

Nijlen heeft in haar strategisch meerjarenplan een aantal beleidsdoelstellingen opgenomen waarin de acht afspraken van het charter vallen. Zo is er een kinderraad en jeugdraad die bij het beleid betrokken worden en die inspraak mogen geven over allerlei projecten (bv bij de herziening van het structuurplan). Er is ook een project rond groen speelweefsel en de gemeente heeft een rapport rond speelplekken waardoor er overal voldoende speelruimte voorzien wordt. Het jeugdwerk wordt ook ondersteund bij haar infrastructuur en de gemeente is bezig met de aanleg van veilige fietspaden en fietslussen.