Reizigers die uitstappen op een tussenhalte en later doorrijden, hoeven daar niet langer extra voor te betalen. Dat heeft de NMBS beslist.

Vanaf 1 februari kunt u gratis uitstappen in Gent als u van Brussel op weg bent naar Brugge. Tot nu toe moest u daarvoor een supplement betalen, maar de NMBS schaft dat af. De beslissing kadert in de vereenvoudiging van de vervoersvoorwaarden.

In de vernieuwingsoperatie, die de NMBS vanochtend aankondigde, verdwijnen een aantal klantonvriendelijke regels. Wie zijn abonnement bijvoorbeeld thuis is vergeten, hoeft niet langer een boete van acht euro te betalen. Ook wordt het gratis om een ongewenst ticket terug binnen te brengen aan het loket.

Reizigersvereniging TreinTramBus (TTB) reageert overwegend positief. "De treintarieven worden een stuk klantvriendelijker", oordeelt woordvoerder Jan Vanseveren. "Het is logisch dat je geen boete hoeft te betalen als je onderweg even uitstapt. Wie per auto reist kan toch ook stoppen zonder extra kosten?"

TreinTramBus vindt het wel jammer dat de voordelen enkel voor gewone tickets gelden. "We vragen de NMBS uitdrukkelijk om dezelfde regels toe te passen voor een Go Pass of Rail pass", zegt Vanseveren. Ook jammer is het feit dat reizigers hun tickets enkel kunnen laten terugbetalen in stations met een loket. Wie zijn ticket online koopt, wordt volgens de reizigersvereniging benadeeld.

Los van de voordelen zorgt de vernieuwing van de vervoersvoorwaarden voor meer transparantie. Vroeger stonden die beschreven in 250 pagina's, nu in 15 pagina's. De vereenvoudiging moet onder meer de drempel voor vrijetijdsreizigers verlagen. (belga)

Foto's NNieuws.