Het OCMW Mol dringt met gerichte maatregelen het ziekteverzuim terug van leefloners die een werkervaring starten . Door een intensieve samenwerking met de arbeidsgeneesheer worden afwezigheden bij deze werknemers van nabij opgevolgd. Preventieve en vroegtijdige consultatie liggen aan de basis van het succes. Zowel de cliënten, de werkplaatsen als de maatschappelijke werkers ervaren dit als zeer positief.

De samenwerking met de arbeidsgeneesheer start al in het voortraject, nog voordat de cliënt aan het werk gaat. Daardoor kan de maatschappelijk werker rekening houden met de fysieke en psychosociale mogelijkheden van de art. 60§7’er bij het zoeken van een werkplaats. Bovendien maakt het onderzoek ook duidelijk of iemand daadwerkelijk arbeidsgeschikt is. Ook tijdens de tewerkstelling, volgen de maatschappelijk werker en de arbeidsgeneesheer hen nauw op.

Deze manier van werken heeft tot gevolg dat art. 60§7’ers minder afwezig zijn op hun werkplaats omwille van ziekte. In vergelijking met vorig jaar, noteerden we alvast minder afwezigheden.

Art. 60§7 :  Wie recht heeft op een leefloon of steun gelijk aan het leefloon komt in aanmerking voor een traject bij de dienst arbeidsbegeleiding van het OCMW. Mensen die werken in art. 60§7 leggen een leertraject af in de vorm van een tewerkstelling. Deze tewerkstelling is tijdelijk, maar door de werkervaring vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt en openen ze rechten op sociale zekerheid.

Meer info: OCMW, dienst arbeidsbegeleiding, Wendy Ballard, 014 33 16 21, wendy.ballard@ocmwmol.be