Het OCMW ontvangt 40.799 euro subsidies van de Vlaamse regering voor de opvang van vluchtelingen. Steden en gemeenten worden als eerstelijnsoverheid geconfronteerd met heel wat uitdagingen rond de instroom van vluchtelingen.

Met de extra middelen werft het OCMW een medewerker aan die hen intensief begeleidt in de zoektocht naar een woning en meewerkt aan een betere integratie. Een kleiner gedeelte van de subsidies gaat naar kinderopvang gekoppeld aan de verplichte cursus Nederlands en maatschappelijke integratie voor nieuwkomers.

Het team immigratie en onthaal van het OCMW staat dagelijks in voor de opvang van 40 vluchtelingen die verblijven in de lokale opvanginitiatieven (LOI's) in onze gemeente. De vluchtelingen verblijven in de LOI's tijdens hun asielprocedure. Eens ze erkend zijn, gaan ze op zoek naar een woning op de privémarkt en komt er een andere vluchteling in de plaats.

Korte erkenningsprocedure verhoogt nood aan begeleiding

De alsmaar korter wordende erkenningsprocedure heeft tot gevolg dat:

· Vluchtelingen het LOI veel sneller verlaten en dus ook sneller op eigen benen moeten staan.

· Meer en meer pas erkende vluchtelingen uit andere gemeenten naar onze gemeente komen.

Bovendien krijgt het OCMW vaker te maken met minder hoog geschoolde vluchtelingen die nauwelijks Engels of Frans spreken. Dat vergroot het maatschappelijk en cultureel verschil tussen het thuisland en België.

Al deze factoren vragen om een intensieve begeleiding van de vluchtelingen.

Integratie bevorderen

De medewerker die het OCMW aanstelt met het gesubsidieerde budget van de Vlaamse Regering zal de (erkende) vluchtelingen thuis bezoeken, hen begeleiden in hun zoektocht naar huisvesting op de privémarkt en in samenwerking met vrijwilligers een netwerk rond hen opbouwen. Hij of zij werkt hiervoor nauw samen met de maatschappelijk werkers. Bedoeling is om de integratie in onze gemeente te bevorderen.

Kinderopvang

De vluchtelingen volgen verplicht een cursus inburgering en Nederlandse les. Om ook jonge gezinnen met kinderen optimaal te stimuleren hieraan deel te nemen, gebruikt het OCMW een gedeelte van de middelen voor kinderopvang gekoppeld aan deze lessen.