Elke dag rijden in Nijlen meer dan 1.000 kinderen naar de verschillende basisscholen. Hiervoor gebruiken (groot)ouders verschillende vervoerswijzen en routes. De vervoerswijzen en de routes van alle leerlingen werden in kaart gebracht. Hierbij kon Nijlen rekenen op een samenwerking met de Voetgangersbeweging vzw Octopusplan.

Deze organisatie stelde een tool ter beschikking namelijk www.octopusplan.be waar ouders de gelegenheid kregen via een bevraging zowel de vervoerswijze van hun kind(eren) als de knelpunten op de route naar school aan te geven.

Vanuit deze gegevens worden schoolvervoerplannen opgesteld met aandacht voor de verschillende aspecten rond verkeer en verkeersveiligheid namelijk educatie, sensibilisatie, infrastructuur en handhaving.

Veilige routes naar alle scholen
De gemeente Nijlen vindt duurzame mobiliteit zeer belangrijk en wil daarom zoveel mogelijk ouders en leerlingen sensibiliseren om te voet of met de fiets naar school te komen. In kader daarvan ontvangen binnenkort alle leerlingen van het basisonderwijs een Octopusroutekaart met daarop de veilige routes.

Deze Octopusroutekaarten komen mee tot stand dank zij subsidies van de provincie Antwerpen in kader van het 10op10-project. Daarnaast blijft de gemeente de komende tijd ook aandacht besteden aan veilige schoolomgevingen door infrastructurele maatregelen te nemen.

Nijlense scholen zijn Octopusscholen
Nijlen ondersteunt ook het lidmaatschap als Octopusschool voor de basisscholen. Zo ontving elke school een pakket met materiaal om gedurende het schooljaar te werken rond verschillende campagnes zoals bv de STRAPDAG.

Als kers op de taart kan elke leerkracht én leerling van het basisonderwijs gebruik maken van het digitale leerplatform www.octopusverkeersland.be .