Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van Monumenten en Landschap. In praktijk is het beschermen en behouden van natuurlijk erfgoed veel moeilijker dan het behouden van "materieel" erfgoed.

In Nijlen kozen we ervoor een gebied ten zuiden van Kessel-centrum langsheen de Grote Nete, in de vallei van de Lindekensbeek in de kijker te zetten. Verwijzend naar het Hof Terlaken dat hier vroeger stond, hebben we deze omgeving voor de gelegenheid het Land van Terlaken gedoopt. Ontdek het op 10 september samen met een gids.

Het landschap is door de eeuwen heen sterk beïnvloed door allerlei factoren, maar het blijft een prachtige wandeling langs een rijke, maar verborgen geschiedenis. Tijdens een gegidste wandeling stoppen we aan 9 haltes die de geschiedenis van de omgeving tonen.

Onderweg passeren we ook een tentoonstelling die we voor de gelegenheid hebben gemaakt over de verschillende opgravingen die in de omgeving zijn gebeurd.

De wandeling langs de 9 haltes is ongeveer 2 km. Er wordt een shuttleservice voorzien die de bezoekers kan terugbrengen naar de parking of je volgt de wegwijzers om via een andere wandeling (ook ongeveer 2 km) terug in het centrum van Kessel aan te komen.

Meer info: cultuur@nijlen.be en www.nijlen.be/omd