Na een absolute topeditie is de toekomst onzeker voor Trezart 2017.   De besparingsrage in de cultuursector is al jaren het onderwerp in verschillende culturele instellingen in Vlaanderen.

Ook voor toekomstige edities van het internationaal straatkunstenfestival Trezart in Mol is de vraag naar subsidies afgewezen, waardoor het niet duidelijk is of er nog een volgende editie van Trezart mogelijk is.

Het voortbestaan van dit festival met internationale allures komt in het gedrang. De organisatie is momenteel met verschillende actoren in bespreking voor de toekomst.

2016 was nochtans een topjaar: prachtig weer bracht duizenden tevreden bezoekers bij elkaar.

Trezart 2016 was de 28e editie en kon rekenen op lovende kritieken. Het artistiek programma was nauwgezet afgestemd op een breed publiek en er kon gerekend worden op internationale klasse acts. Onder andere WheeLoco, een Colombiaans duo van wereldniveau, maakte dit jaar zijn opwachting op Trezart.

Wereldwijd voert WheeLoco de acts doorgaans indoor op, maar voor Trezart maakten ze een zeldzame uitzondering. Deze act kon op voor bewondering rekenen van de nationale pers.

15ft6 moest noodgedwongen voor Trezart 2015 verstek geven, maar leverde een letterlijke knaller van formaat af in 2016 met hun show Dynamite & Poetry. Joseph Collard en The Strong Woman maakten het internationale plaatje compleet. Ook onze noorderbuur Lejo, bekend van Sesamstraat, viel enorm in de smaak bij groot en klein.

Trezart mikt op samenwerking op zoek naar jong en nieuw talent. Mede daarom is het Laboratoire Trezart opgericht. Laboratoire Trezart wil jonge artiesten die nieuw zijn in de kunstensector een podiumkans geven.

Dit jaar was het succes overweldigend. Zo was er een samenwerkingsverband met de internationaal gerenommeerde Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg. Artiesten uit heel de wereld trekken ernaartoe om een bachelordiploma te behalen.

Dat levert Trezart acts op als die van het Duitse Oro Oleo en de Franse Maëlys Rousseau, maar ook de Schotse Zinnia Oberski. In ons Laboratoire konden we echter ook rekenen op een samenwerking met de Kunstbende: Casper Dillen leverde een spetterende show af.

Ook Locorotondo, de lokale held Ernesto Pulcemaestro met zijn vlooiencircus, Simon Janssen met zijn Grand Circus en als laatste In Eigen Nat werden erg gesmaakt door het publiek. Unaniem konden we concluderen dat het Laboratoire dit jaar een absolute hoogvlieger was.

Hopelijk bekomt de organisatie een oplossing, waardoor we meer kansen kunnen bieden aan artiesten en een jarenlang trouw publiek kunnen bedanken met een spetterend Trezart 2017.

De toekomst is echter onzeker.